sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron po pogovorih z Junckerjem: Ni dovolj napredka

Deli na:
Cameron po pogovorih z Junckerjem: Ni dovolj napredka

Foto: Getty Images

Britanski premier David Cameron je po pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem o britanskih zahtevah za reformo EU v kontekstu referenduma o članstvu Otoka v uniji za britansko televizijo Sky dejal, da je prišlo do napredka, vendar "ne dovolj".

"Danes smo naredili napredek. A to ni dovolj," je dejal Cameron. "Trenutno je na mizi predlog, ki ni dovolj dober in potrebuje več dela," je zatrdil britanski premier.

Cameron je že pred pogovori v Bruslju za britanski BBC dejal, da je v pogajanjih z EU napredek, kar je spodbudno, a da je do dogovora še daleč in da predlogi, ki so trenutno na mizi, niso dovolj trdni.

V ospredju je vprašanje omejitve socialnega turizma - dostopa do britanskih socialnih pravic nebritanskim državljanom EU, zlasti vprašanje dodatkov za zaposlene. Britanski mediji poročajo, da so pogajanja trenutno osredotočena na predlog "krizne zavore", ki je sicer v obtoku že dlje časa.

Gre za to, da bi lahko Velika Britanija zahtevala uporabo "krizne zavore" za omejitev dostopa do socialnih pravic nebritanskim državljanom EU za štiri leta, če bi dokazala, da je britanski socialni sistem zaradi priseljencev pod pretiranimi pritiski.

Uporabo "krizne zavore" bi sicer morale s kvalificirano večino odobriti članice unije, ki so britanske predloge za omejitev socialnega turizma doslej zavračale kot diskriminacijske in izpostavljale temeljno svoboščino prostega gibanja oseb v uniji.

V primeru dogovora z EU o zahtevanih reformah je britanski premier obljubil kampanjo v podporo članstvu države v uniji. Referendum je načrtovan do konca leta 2017, decembra je Cameron nakazal, da bi ga lahko izvedli že letos.