Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bučar: V Sloveniji vlada komunizem - o vsem odloča peščica

Deli na:

Vzorec odločanja o družbenih zadevah je v Sloveniji popolnoma enak kot v komunizmu. Odločanje je še vedno osredotočeno na peščici ljudi, vsi, ki tja ne spadajo, pa nimajo o čem odločati. Uvajanje demokracije na podlagi družbene ureditve, kot jo je zapustil komunizem, pa ne more delovati, je v oddaji Intervju na TV Slovenija ocenil France Bučar.

Vzorec odločanja o družbenih zadevah je v Sloveniji popolnoma enak kot v komunizmu. Odločanje je še vedno osredotočeno na peščici ljudi, vsi, ki tja ne spadajo, pa nimajo o čem odločati. Uvajanje demokracije na podlagi družbene ureditve, kot jo je zapustil komunizem, pa ne more delovati, je v oddaji Intervju na TV Slovenija ocenil France Bučar.

Starosta slovenske politike Bučar je prepričan, da v Sloveniji kot miselnost in pogled na svet vlada komunizem. Bistvo komunizma je, da o vsem odloča vrh. Vse ostale izključi iz odločanja o družbenih zadevah, istočasno pa jim tudi vzame vso družbeno moč, da bi lahko o čemerkoli odločali.

"Če pogledate stanje pri nas, je odločanje še vedno osredotočeno na ozki peščici ljudi, tako kot v komunizmu. Pretežna večina oziroma vsi, ki ne spadajo v ta krog, nimajo o čem odločati - vzorec odločanja o družbenih zadevah je popolnoma enak, kot je bil v komunizmu," pojasnjuje.

Če se v družbo želi uvesti demokratična ureditev, je to potrebno uveljavljati "na takšnem temelju družbe, kjer je družbena moč sorazmerno enakomerno porazdeljena," meni Bučar in dodaja, da se demokracije preprosto ne da uvajati na podlagi družbene ureditve, kot jo je zapustil komunizem.

"Dejstvo je, da noben naš politik - levi, desni ali kakršen koli - te analize ni naredil in tako ni dojel, da se na isti strukturi, kot jo je za svoje potrebe 50 let krojila in vzgajala partija, ne da vladati. Na tem protislovju se demokratična družba enostavno ne more razvijati."

Danes je razlika v primerjavi s komunizmom le v tem, da je namesto ene partije več partij. Slednje kot celota pa po mnenju Bučarja družbo upravljajo na popolnoma enak način, kot jo je partija. "Tak koncept družbene strukture je v obdobju komunizma ustrezal, v demokratični družbi pa ne more funkcionirati. Mi pa to protislovje kar naprej vlečemo."

"Popolna hipoteza je, da ima vlada jasne poglede na probleme in tudi jasne odgovore na rešitve. Nobene od teh jasnih idej pa ne bo mogla speljati, ker enostavno nima orodja. Država nam je praktično pred očmi razpadla," je še dejal Bučar.


Bučar je sicer poudaril, da lahko z vso upravičenostjo proslavljamo lastno državo in svojo neodvisnost. Ali pa to ustreza temu, kar smo pričakovali, je po njegovih besedah čisto drugo vprašanje. Kot je dejal, je razglasiti samostojnost države ena stvar, a je to šele pravni skelet, na katerega je potrebno obesiti stvari. "Tega pa pri nas nobeden ni naredil."

Po njegovih pojasnilih smo se odločili za samostojno državo, nikoli pa si nismo zastavili in odgovorili na ključno vprašanje, ali je Slovenija kot mala država sploh sposobna lastnega življenja.

Pri tem je ocenil, da je naša lastna država popolnoma skladna in kompatibilna z novo evropsko ureditvijo ter da je Slovenija kot država v današnjem svetu življenjsko zainteresirana za obstoj EU oziroma evropske ideje.

Bučar se je dotaknil tudi vprašanja kriminala v gospodarstvu, pri čemer pravi, da smo pri iskanju oziroma kaznovanju tistih, ki jih smatramo za krivce, žal zašli v uničevanje oziroma torpediranje podjetij. "To pa je samomorilno dejanje," je dejal.

Ob tem je dodal, da pri nas enostavno nimamo nosilca posledic, torej nekoga, ki bo za lastno prizadevanje nagrajen oziroma za lastno neodgovornost kaznovan. "Dokler tega ni, gospodarstvo enostavno ne more funkcionirati. In pri nas ravno tega ni ne v gospodarstvu ne v politiki ne v upravi," je opozoril.

Hkrati je opozoril, da gospodarski sistem, ki nima odgovora na to, čemu služi tehnološki napredek, trajno ne more obstati. "To je splošen problem Zahoda in kapitalizma, na to vprašaje bo prej ali slej prišla tudi Kitajska," je opomnil.