Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruseljski ultimat Poljski: trije meseci za odpravo spornih zakonodajnih odločitev

Deli na:
Bruseljski ultimat Poljski: trije meseci za odpravo spornih zakonodajnih odločitev

Foto: Getty Images

Evropska komisija je Poljski danes izdala priporočilo v okviru postopka za zaščito pravne države in oblasti v Varšavi pozvala, naj v roku treh mesecev odpravijo sporne zakonodajne odločitve, ki se nanašajo na delo ustavnega sodišča. Današnje priporočilo komisije je drugi od treh korakov v okviru odpravljanja sistemskih groženj pravni državi.

"Kljub dialogu s poljskimi oblastmi, ki traja od začetka tega leta, glavni pomisleki, ki po mnenju komisije ogrožajo vladavino prava na Poljskem, niso bili odpravljeni. Zato smo izdali priporočilo poljskim oblastem, kako naj naslovijo te pomisleke, da bo ustavno sodišče na Poljskem lahko učinkovito opravljalo svoje delo," je danes dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za medinstitucionalne odnose in pravno državo.

"Poljske oblasti pozivamo, naj ukrepajo, da bi odpravile te pomisleke, in obvestijo komisijo o sprejetih ukrepih v roku treh mesecev," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal Timmermans.

Poljskim oblastem je komisija priporočila konkretne predloge za odpravo pomislekov. Od Varšave med drugim pričakuje, da bodo objavili in uveljavili razsodbe ustavnega sodišča.

Dejstvo, da ustavno sodišče ne more v celoti zagotavljati učinkovitega ustavnega nadzora, negativno vpliva na njegovo integriteto, stabilnost in ustrezno delovanje, kar je eno od ključnih varoval pravne države na Poljskem, opozarjajo v Bruslju.

Poljska vlada je lani decembra uvedla vrsto zakonodajnih sprememb, med katerimi so najbolj sporne predvsem tiste, ki se nanašajo na delovanje ustavnega sodišča.

Komisija je skušala od januarja, ko se je odločila proti Poljski sprožiti postopek za zaščito pravne države, v dialogu z vlado v Varšavi najti ustrezno rešitev. Ker do želenega napredka ni prišlo, je junija na vlado premierke Beate Szydlo naslovila pisno mnenje in ji dala na voljo čas, da izražene pomisleke odpravi.

Poljski parlament je konec julija potrdil nov zakon o delovanju ustavnega sodišča, ki prinaša izboljšave decembra lani sprejetega zakona. S sprejetjem novega zakona je želela poljska vlada omiliti spor z Evropsko komisijo. A to očitno ni pomirilo skrbi Bruslja.

Po besedah Timmermansa določene spremembe gredo v pravo smer, a glavna vprašanja, kot so objava in uresničevanje razsodb sodišča ter zaprisega sodnikov, ostajajo nerešena. Poleg tega so bila v zakon o delovanju ustavnega sodišča uvedena nova sporna določila, je še opozoril komisar.

Komisija se je zato danes odločila, da v nadaljevanju postopka izda priporočilo, kar predstavlja drugega od treh korakov v okviru mehanizma za zaščito pravne države. V skrajnem primeru bi Varšavo lahko doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU.