stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruseljski terorist je bil ječar francoskih talcev IS v Siriji

Deli na:
Bruseljski terorist je bil ječar francoskih talcev IS v Siriji

Foto: Interpol

Najima Laachraouija, enega od napadalcev, ki sta se prejšnji mesec razstrelila na bruseljskem letališču in ubila več ljudi, je več Francozov, ki jih je v Siriji ugrabila in zadrževala skrajna Islamska država, prepoznalo kot enega od svojih paznikov, ob sklicevanju na vire blizu preiskave poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah virov so štirje francoski novinarji, ki so jih v Siriji ugrabili v letih 2013 in 2014, enega od paznikov identificirali kot "Abuja Idrisa".

Eden od teh novinarjev, Nicolas Henin, pa je Abuja Idrisa "uradno identificiral" kot Najima Laachraouija, je sporočila novinarjeva odvetnica Marie-Laure Ingouf in tako potrdila poročanje francoskih medijev.

Laachraoui je bil eden od dveh samomorilskih napadalcev, ki sta se 22. marca razstrelila na bruseljskem letališču. Isti dan so skrajneži napadli tudi postajo bruseljske podzemne železnice, v obeh napadih pa je umrlo 32 ljudi.

V sredo je sicer belgijska televizija VTM poročala, da je Laachraoui do leta 2012 pet let delal na letališču. Že pred tem je postalo znano, da je Laachraoui pred leti delal tudi kot čistilec v Evropskem parlamentu.

Predstavniki parlamenta so na začetku meseca sporočili, da je eden od bruseljskih napadalcev kot študent leta 2009 in 2010 poleti po mesec dni delal za čistilno podjetje, ki ga je Evropski parlament najel. Ob tem v parlamentu niso razkrili identitete moškega, a po poročanju medijev je šlo ravno za Laachraouija, ki je bil sicer svoj čas študent elektrotehnike. Osumljen je tudi, da je izdelal eksplozivne naprave za pariške teroristične napade novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.