stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruseljski napadi debakel za belgijske oblasti

Deli na:
Bruseljski napadi debakel za belgijske oblasti

Foto: Getty Images

Dva dni po terorističnih napadih v Bruslju, ki so terjali 32 mrtvih in več kot 300 ranjenih, so v Belgiji znižali stopnjo teroristične ogroženosti. Potem ko so jo takoj po napovedih zvišali na najvišjo četrto, so jo zdaj znižali na tretjo, je včeraj sporočil belgijski krizni center Ocam. Oblasti v Bruslju se medtem po napadih soočajo s kritikami.

Četrta stopnja ogroženosti pomeni neposredno teroristično nevarnost, tretja pa morebitno ali verjetno nevarnost, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa. Nocojšnje znižanje med drugim pomeni, da na velikih železniških postajah ne bodo več izvajali sistematičnih varnostnih kontrol, ampak le še naključna preverjanja. Vhode na postaje podzemne železnice bodo sicer še naprej nadzorovali vojaki, prav tako bodo kontrole na vhodu v bruseljsko letališče Zaventem, ki sicer po napadih zaenkrat ostaja zaprto vsaj še do začetka naslednjega tedna.

Belgijska vlada se medtem brani pred kritikami, potem ko je Ankara v sredo sporočila, da so turške oblasti lani poleti pridržale in kasneje v Belgijo izgnale Brahima El Bakraouija - gre za enega od torkovih napadalcev, ki se je razstrelil na bruseljskem letališču Zaventem -, a da belgijskim oblastem očitno kljub opozorilom ni uspelo potrditi njegovih povezav s terorizmom.

Belgijske oblasti so to v sredo zanikale in trdile, da je bil El Bakraoui poslan na Nizozemsko in ne v Belgijo. Nizozemske oblasti so nato včeraj potrdile, da je bil El Bakraoui lani res izgnan iz Turčije in 14. julija poslan na Nizozemsko, a obenem poudarile, da nizozemskim organom pregona pač ni bil znan in da ni bil na Nizozemskem ničesar osumljen, zato ga niso prijeli.

V luči očitkov, da so bile očitno s strani belgijskega pravosodja in organov pregona narejene hude napake, in pozivov, da je treba zadevo preiskati in poiskati odgovorne zanjo, sta včeraj svoj odstop ponudila belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Geens, a je premier Charles Michel ponudbi zavrnil.

Geens se je obenem nocoj znova branil in je Turčiji očital, da je z izgonom El Bakraouija Belgijo lani zelo pozno seznanila, natančneje šele po tem, ko je letalo z njim na krovu že pristalo na letališču Schiphol v Amsterdamu.

Glede El Bakraouija nemška tiskovna agencija sicer poroča, da je bil leta 2010 v Belgiji obsojen na večletno zaporno kazen, a je bil - in to kljub negativnemu mnenju uprave zapora - nato predčasno izpuščen. Če bi moral svojo kazen odsedeti v celoti, bi bil še vedno za zapahi. namesto tega so ga junija lani ujeli na turško-sirski meji, nakar ga je Turčija, kot že rečeno, izgnala.

Belgijsko tožilstvo je medtem razkrilo, da je Brahimovega brata, Khalida El Bakraouija, ki se je v torek razstrelil na podzemni železnici, iskalo v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani. Decembra so zanj izdali mednarodno in evropsko tiralico. Osumljen je bil, da je pod lažnim imenom najel stanovanje v Charleroiju, ki so ga kot bazo uporabljali pariški napadalci.