zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj predlaga 54.000 mest za preselitev Sircev iz Turčije v EU

Deli na:
Bruselj predlaga 54.000 mest za preselitev Sircev iz Turčije v EU

Foto: Getty Images

Evropska komisija je v skladu s petkovim dogovorom med EU in Turčijo o vračanju migrantov danes predstavila predlog spremembe direktive o premestitvi iskalcev mednarodne zaščite iz Italije in Grčije. 54.000 mest, ki so bila prvotno predvidena za premestitve, bo po novem na voljo za preselitev Sircev iz Turčije v EU, so sporočili v Bruslju.

Da bi sistem deloval, morajo države članice zagotoviti zadostno število mest v okviru obstoječih zavez. Današnji predlog naj bi državam članicam omogočil, da bodo lahko uresničile svoje humanitarne zaveze ter sprejele Sirce na svoje ozemlje neposredno iz Turčije.

V skladu z dogovorom naj bi vse nezakonite migrante, ki so oz. bodo od nedelje prišli na grške otoke iz Turčije, vrnili nazaj v Turčijo. Predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

Preselitev sirskih beguncev iz Turčije v unijo bo najprej potekala v sklopu zavez, sprejetih julija lani, ko je unija obljubila preselitev okoli 22.000 beguncev iz tretjih držav. V okviru te zaveze je prostih še okoli 18.000 mest. Drugi korak je podobna prostovoljna ureditev z omejitvijo 54.000 ljudi.

Kot poudarjajo v Bruslju, naj bi urejeno in zakonito preseljevanje hitro nadomestilo nezakonit pritok migrantov po nevarni morski poti.

Poleg tega je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker imenoval Maartena Verweya, generalnega direktorja podporne službe za strukturne reforme pri Evropski komisiji, za koordinatorja EU za izvajanje dogovora med EU in Turčijo.

Države članice EU pa bodo v skladu s petkovim dogovorom Grčiji v kratkem priskrbele vso potrebno podporo, vključno z mejno stražo, strokovnjaki za azil in tolmači.