državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj naj bi razkril podrobnosti dogovora EU in Turčije

Deli na:
Bruselj naj bi razkril podrobnosti dogovora EU in Turčije

Foto: Getty Images

Evropska komisija naj bi danes predstavila pravne, izvedbene in finančne podrobnosti migracijskega dogovora EU in Turčije, zakoličenega prejšnji teden, ki naj bi ga strani dorekli v petek. Poleg tega bo poročala o izvajanju načrtov za premestitev in preselitev beguncev. Predlog za reformo evropskih azilnih pravil pa je preložila na 6. april.

V pogajanjih o migracijskem dogovoru EU in Turčije je še vrsta odprtih vprašanj: o vračanju prebežnikov iz Grčije v Turčijo, vizumski liberalizaciji, odpiranju novih pogajalskih poglavij in finančni pomoči Turčiji za oskrbo beguncev.

Evropska komisija je od vrha prejšnji teden delala dan in noč, da bi opredelila pravne, izvedbene in finančne podrobnosti, poudarjajo v Bruslju. Nekatera vprašanja naj bi tako razjasnili danes.

V četrtek pa se od Sodišča EU v Luksemburgu pričakuje sodba o primeru prosilca za azil iz Pakistana, ki ga želi Madžarska vrniti v Srbijo. Ta naj bi razjasnila pogoje, pod katerimi lahko članica EU vrne prebežnike v varno tretjo državo.

Komisija bo v sklopu svojega prispevka za vrh konec tedna danes tudi poročala o izvajanju načrta za premestitev beguncev iz Grčije in Italije v druge članice unije ter načrta za preselitev beguncev iz tretjih držav v unijo.

Predlog reforme evropskih azilnih pravil, načrtovan za danes, pa je komisija preložila na 6. april. Danes bo opravila le usmeritveno razpravo o izboljšanju dublinskega sistema, ki opredeljuje, katera članica je pristojna za obravnavo prošnje za azil.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je v začetku marca napovedal, da nameravajo spremeniti načelo obravnave prošnje za azil v prvi vstopni članici. Reforma naj bi temeljila na solidarnosti in pošteni delitvi bremena med članicami.