900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj Britancem: Trgovinske ovire so po brexitu neizogibne

Deli na:
Bruselj Britancem: Trgovinske ovire so po brexitu neizogibne

Velika Britanija je lani marca sprožila postopek za brexit, ki se bo končal marca prihodnje leto. - Foto: Reuters

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je včeraj v Londonu opozoril, da bodo trgovinske ovire neizogibne za Veliko Britanijo po njenem izstopu iz Evropske unije, če bo, tako kot načrtuje, izstopila iz skupnega evropskega trga in carinske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez carinske unije in izven skupnega trga so ovire za blagovno in storitveno menjavo neizogibne. Nastopil je čas izbire," je dejal Barnier po pogovorih z vodjo britanskih pogajalcev Davidom Davisom in britansko premierko Thereso May.

Dodal je, da je EU pripravljena premisliti o prehodnem obdobju za Britanijo po izstopu iz EU, ki bi ji omogočilo nadaljnji začasni dostop do skupnega evropskega trga in carinske unije, ki bi omogočil prilagoditev britanskim podjetjem.

Opozoril pa je, da so pogoji zelo jasni. "Vsi morajo med tem prehodnim obdobjem spoštovati ista pravila," je dejal po srečanju na Downing Streetu.

Davis je prepričan v možnost dogovora o prehodnem obdobju do marca. Kot je dejal, si London želi trgovinski dogovor z EU brez trenj.

To je dejal po tem, ko je britanska vlada že več dni pod pritiskom poslancev, ki podpirajo brexit, da izključi vsakršno možnost sodelovanja države v carinski uniji EU. Nekateri celo opozarjajo, da bi tovrstno sodelovanje lahko omejilo trgovinske dogovore, ki bi jih lahko Velika Britanija sklepala z državami izven EU.

Barnier je še izpostavil, da EU potrebuje "jasnost glede britanskih predlogov o prihodnjem partnerstvu". "Čakamo na uradno stališče britanske vlade v prihodnjih tednih," je še dodal po poročanju AFP.