Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britansko vrhovno sodišče bo odločilo o procesu brexita

Deli na:
Britansko vrhovno sodišče bo odločilo o procesu brexita

Foto: Getty Images

Britansko vrhovno sodišče bo danes odločilo, ali se mora vlada v Londonu pred začetkom pogajanj o izstopu iz EU posvetovati s parlamentom.

Odločitev sodišča bi lahko vplivala na načrtovano časovnico brexita, po kateri bi London 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožil do konca marca.

Vprašanje je tudi, ali bo enajst sodnikov vrhovnega sodišča danes priznalo vlogo škotskega, valižanskega in severnoirskega parlamenta v postopku brexita.

Višje sodišče v Londonu je novembra lani odločilo, da mora o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU odločati britanski parlament. V utemeljitvi je poudarilo, da vlada nima posebne kraljeve pravice oz. izvršnega privilegija, da se o brexitu z EU pogaja brez zavezujočega glasovanja parlamenta, kot temeljno pravilo britanske ustave pa izpostavilo, da je parlament suveren in lahko sprejme ali razveljavi kateri koli zakon, za katerega se odloči.



Vlada premierke Therese May, ki vztraja, da je to v njeni pristojnosti, se je na odločitev pritožila. Po mnenju vlade odločitev Britancev za brexit na referendumu junija lani zadostuje za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe.

Britanski mediji napovedujejo, da bo vrhovno sodišče pritrdilo odločitvi višjega. Če se bo to zgodilo, se vlada boji, da bo EU naklonjeni parlament "čisti in trdi brexit", kot si ga je zamislila, nekoliko "zmehčal". Poleg tega bi se podrla predvidena časovnica. Za ta primer naj bi imela vlada po poročanju medijev pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci.

Vse sicer kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.