urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Britanski liberalni demokrati volivce snubijo z novim referendumom o brexitu

Deli na:
Britanski liberalni demokrati volivce snubijo z novim referendumom o brexitu

Foto: Getty Images

Britanski liberalni demokrati v volilnem programu, ki so ga predstavili v sredo, obljubljajo nov referendum o brexitu.

S tem skušajo na volitvah 8. junija pridobiti glasove tistih, ki si želijo, da Velika Britanija ne bi zapustila EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Liberalni demokrati, ki jim ankete na volitvah napovedujejo tretje mesto, se predstavljajo kot stranka tistih 48 odstotkov Britancev, ki so na lanskem referendumu o članstvu v EU glasovali za obstanek v povezavi.

"Ljudem bomo dali priložnost, da odločijo, kaj se bo zgodilo v zvezi z brexitom," je za televizijo Sky News dejal vodja stranke Tim Farron. "Če dogovor, ki ga bo izpogajala premierka Theresa May, ne bo dovolj dober za vas in vašo družino, bi morali imeti pravico, da ga zavrnete in glasujete za obstanek v uniji," je dodal.

Stranka bi organizirala referendum o končnem dogovoru o brexitu med Veliko Britanijo in EU ter tako volivcem dala priložnost, da ga zavrnejo in Velika Britanija ostane v EU.

Liberalni demokrati tudi obljubljajo, da bo Velika Britanija ostala del enotnega evropskega trga in da bo ohranila prost pretok blaga, ljudi, storitev in kapitala, kar je premierka Mayeva sicer že izključila.

Stranka v volilnem programu napoveduje tudi dodatnih 6 milijard funtov (sedem milijard evrov) za zdravstveno blagajno, denar za to pa bi dobili z enoodstotnim zvišanjem davkov. Razveljavili bi tudi odločitev konservativcev o zmanjšanju davka na dohodek pravnih oseb.

Napovedujejo tudi legalizacijo konoplje, omejevanje reklamiranja zdravju škodljive hrane za otroke ter prepoved insekticidov, ki škodijo čebelam.

Liberalni demokrati so na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2015 utrpeli boleč poraz, potem ko so pred tem pet let bili del vladajoče koalicije skupaj s konservativci. Na tokratnih volitvah upajo, da bodo znova pridobili volivce s proevropskimi obljubami.

Priljubljenost premierkinih konservativcev zadnje mesece narašča. Kot kaže anketa inštituta YouGov, objavljena 12. maja, bi torijci na volitvah prejeli 49 odstotkov glasov. Opozicijske laburiste bi podprlo 31 odstotkov Britancev, Liberalne demokrate pa devet odstotkov.