Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski laburisti bi nacionalizirali železnice, se zadolžili za 300 milijard evrov

Deli na:
Britanski laburisti bi nacionalizirali železnice, se zadolžili za 300 milijard evrov

Foto: Profimedia

V Veliki Britaniji je včeraj v javnost pricurljal volilni program opozicijskih laburistov, ki med drugim vsebuje tudi načrte stranke za brexit.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je sicer kasneje potrdil, da je širše vodstvo stranke potrdilo dopolnjen program, ki ga bodo predstavili v naslednjih dneh.

Dokument med drugim predvideva, da laburisti v primeru, da bodo vodili pogajanja o izstopu Otoka iz EU, ne bodo odšli brez dogovora, če bo ta slab, kar namerava storiti konservativna premierka Theresa May. V programu, za katerega trdijo, da je zgolj osnutek, so zapisali, da se bodo pogajali o prehodnem dogovoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede priseljevanja, ki je bilo ključen dejavnik v kampanji pred lanskim referendumom o brexitu, je v programu zapisano, da ne bodo dajali lažnih obljub glede priseljevanja v Veliko Britanijo.


Konservativna stranka namreč skuša že od prihoda na oblast leta 2010 razliko med priseljevanjem in izseljevanjem na letni ravni znižati pod 100.000 prihodov na Otok. Ta teden so obljubili, da bodo vztrajali pri tem cilju.

Poleg tega nameravajo laburisti v skladu s programom ponovno nacionalizirati železnice ter ustanoviti državna energetska podjetja. Zvišali naj bi tudi davek za velika podjetja. Medtem naj bi se zadolžili za okoli 250 milijard funtov (297 milijard evrov) za spodbujanje britanskega gospodarstva.

Šest milijard več bi na letni ravni namenili za sistem javnega zdravstva, 4000 brezdomcem pa bi zagotovili streho nad glavo.

Vodja laburistov je kasneje dejal, da je širše vodstvo stranke osnutek dopolnilo in ga tudi soglasno potrdilo. "Naš program bo ponudba, (...) ki bo spremenila življenja številnih ljudi," je po poročanju britanskega BBC dejal Corbyn.