stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanija bo skrajneža Abu Hamzo izročila ZDA

Deli na:
Britanija bo skrajneža Abu Hamzo izročila ZDA

Foto: Reuters

Velika Britanija je sporočila, da bo egiptovskega klerika Abuja Hamzo al Masrija, izročila ZDA čim prej, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice včeraj zavrnilo njegovo zadnjo pritožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliki senat sodišča je danes potrdil razsodbo iz 10. aprila, da lahko Velika Britanija pet terorističnih osumljencev, tudi enega najbolj zloglasnih skrajnežev v Veliki Britaniji Abuja Hamzo al Masrija, izroči ZDA. S tem je ta razsodba postala dokončna.

Sodišče, ki je sicer leta 2010 zadržalo njihovo izročitev, je aprila presodilo, da prestajanje zaporne kazni v visoko varovanem zaporu v ZDA ne bo predstavljalo kršitve človekovih pravic.

Osumljenci, ki so zaprti v Veliki Britaniji, so se na razsodbo pritožili na podlagi tega, da jih bodo poslali v zloglasen zapor v zvezni državi Colorado in da jim grozijo večkratne dosmrtne zaporne kazni.


London je že pozdravil odločitev sodišča v Strasbourgu in napovedal čimprejšnjo izročitev peterice ZDA.

Abuja Hamzo, ki je bil imam v mošeji na severu Londona, v ZDA iščejo zaradi zajetja talcev v Jemnu konec 90. let prejšnjega stoletja, namere za ustanovitev centra za urjenje teroristov v Oregonu v letih 1999 in 2000 ter podpore afganistanskim teroristom od leta 1999 do 2001.

Sedaj 54-letnega Abuja Hamzo so v Veliki Britaniji leta 2006 obsodili na sedem let zapora zaradi vzpodbujanja svojih privržencev k umorom nevernikov. Od takrat je v zaporu.

Druga dva obtožena Babarja Ahmada in Syeda Talho Ahsana ZDA obtožujejo, da sta v Londonu vodila džihadistično spletno stran, ki je nudila gmotno podporo terorizmu. Adel Abdul Bary in Khaled Al Fawwaz pa sta obtožena, da sta bila pomočnika vodje Al Kaide Osame bin Ladna v Londonu, navaja britanska mreža BBC.