pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britancem zaradi brexita ni žal

Deli na:
Britancem zaradi brexita ni žal

Foto: Getty Images

V Veliki Britaniji glede na anketo instituta YouGov večina volivcev ne obžaluje referendumske odločitve za odhod iz EU. Na vprašanje, ali je bilo oditi iz EU prav ali narobe, je 46 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je bila to prava odločitev, 42 odstotkov pa jih je nasprotnega mnenja, izhaja iz ankete za časnik Times.

V raziskavi se je tudi pokazalo, da so na Otoku vladajoči konservativci po brexitu sedaj dosegli največjo prednost pred ostalimi strankami. Konservativce podpira 42 odstotkov vprašanih, sledijo laburisti z 28 odstotki, evroskeptični Ukip z 12 odstotki in liberalni demokrati z osmimi odstotki podpore, izhaja iz raziskave, ki jo povzema portal Open Europe.

Ta navaja tudi anketo instituta Ipsos MORI, izvedeno v 16 državah. Iz slednje izhaja, da je 56 odstotkov Britancev prepričanih, da bi morala njihova država dobiti ugodne pogoje za izstop iz povezave, kar je več kot dvakrat več kot v Nemčiji, Belgiji in Franciji.

Države, ki niso v EU, so na drugi strani bolj na strani Britancev. Dvainpetdeset odstotkov Južnoafričanov in 51 odstotkov Indijcev je namreč mnenja, da bi morala biti Velika Britanija deležna ugodnih izstopnih pogojev.

V članicah EU je medtem 39 odstotkov vprašanih izrazilo obžalovanje zaradi odhoda Velike Britanije, 13 odstotkov pa se jih tega veseli. Najbolj izstop Otoka žalosti Švede (48 odstotkov), najmanj pa Francoze (25 odstotkov).

Glede vprašanja, kako bo izstop iz EU vplival na Veliko Britanijo, pa imajo najbolj pozitivno stališče med članicami EU v Italiji. 41 odstotkov Italijanov je mnenja, da bo Velika Britanija s tem bolj šibka, 34 odstotkov pa, da bo močnejša. Medtem je 64 odstotkov Nemcev in Špancev povedalo, da bo odhod Veliko Britanijo oslabel.

Izven EU so glede usode Otoka bolj optimistični. Še posebej v Rusiji in Indiji menijo, da bo Združeno kraljestvo z odhodom iz povezave postalo močnejše (47 oz. 44 odstotkov), manj pa, da bo šibkejše (17 oz. 36 odstotkov). V ZDA so glede tega razdeljeni. 32 odstotkov vprašanih pravi, da bo Otok šibkejši, 33 odstotkov pa, da bo močnejši.