Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brexit turizem: zaradi šibkega funta se splača obiskati Otok

Deli na:
Brexit turizem: zaradi šibkega funta se splača obiskati Otok

Foto: arhiv Reporterja

Tuji turisti ob obisku v Veliki Britaniji dobro izkoristijo prednosti padca tečaja funta, do katerega je prišlo po referendumu o izstopu države iz EU.

Decembra lani so tako močno povečali izdatke, kaže včeraj objavljena raziskava. To še posebej velja za turiste iz Hongkonga, Kitajske in Bližnjega vzhoda.

Tuji gosti so decembra lani v britanskih trgovinah zapravili 725 milijonov funtov (830 milijonov evrov), kar je 22 odstotkov več kot leto prej, so včeraj sporočili iz družbe za procesiranje plačil Worldpay. Plačila s karticami, ki niso bile izdane v Veliki Britaniji, so bila za 130 milijonov funtov višja kot decembra 2015.

Turisti iz Hongkonga so po teh podatkih decembra lani v britanskih trgovinah nakupili za 69 odstotkov več blaga kot leto prej. Plačil s kitajskimi plačilnimi karticami je bilo za 24 odstotkov več, medtem ko so že tradicionalno zelo zapravljivi turisti iz Združenih arabskih emiratov povečali potrošnjo za skoraj tretjino.



Tudi Američani in Rusi so decembra lani v Veliki Britaniji pustili po približno četrtino več denarja kot decembra 2015, Francozi in Nemci pa so zapravili po 14 odstotkov več kot v času predprazničnih nakupov leta 2015.

"Britanski trgovski centri, vključno z londonskim West Endom, so magnet za obiskovalce z vsega sveta, zaradi šibkega funta pa so postali še bolj privlačni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal James Frost iz družbe Worldpay.

Odkar so se junija lani Britanci odločili, da želijo izstopiti iz EU, se je tečaj funta znižal v razmerju do dolarja na najnižjo vrednost v 31 letih, s tem pa Velika Britanija postaja bolj privlačna za obiskovalce z bolj trdnimi valutami.