stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brexit, nato še izvolitev Donalda Trumpa

Deli na:
Brexit, nato še izvolitev Donalda Trumpa

Foto: Time

Kateri dogodek v minulem letu, letu 25. obletnice samostojne države, se vas je še posebno dotaknil? Kje vidite najpomembnejši izziv države oziroma slovenske skupnosti v letu pred nami? Odgovarja veleposlanik Igor Senčar:

V Evropi je bil najpomembnejši dogodek odločitev državljanov Združenega kraljestva za izstop iz EU. Sledijo silno težka pogajanja. Da bi bili prihodnji odnosi kar najtesnejši in škoda zaradi odhoda najmanjša, bo potrebna vzajemna dolgoročna vizija in odločnost ter dobrohotnost v njeni izvedbi.

Tu gre za vprašanje dobrobiti za celotno Evropo, ki presega čas tako enega volilnega cikla kot tudi ene politične generacije. Brexit je dodatna komplikacija v že tako s težkimi vprašanji nasičenem evropskem političnem prostoru: dolgoročna vzdržnost celovitosti območja evra, migracije, terorizem, naraščajoča nestabilnost evropske soseščine in agresivna geopolitična strategija Rusije.

Voditelji se s težavo spoprijemajo s temi vprašanji, ki državljane vse bolj navdajajo z občutkom negotovosti glede njihovih dosedanjih življenjskih pričakovanj v družbi, ki se pred njihovimi očmi spreminja – negativni učinki ekonomske globalizacije, izjemen dotok migrantov in vprašanje ohranjanja identitete.

Pri reševanju teh izzivov so voditelji soočeni z nasprotujočimi si interesi, saj prizadevajo evropske države na raznotere načine in z različno močjo. Od zadovoljitve teh partikularnih interesov je odvisno njihovo politično preživetje. A na te izzive so primerni le strateški odgovori, to pa zahteva podreditev nasprotujočih si interesov za doseganje skupnega strateškega cilja, udejanjanje skupnega dobrega.

Nato se je zgodil najpomembnejši dogodek leta 2016: izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Rezultat postavlja Evropo pred neizbežno vprašanje: se je zmožna samoorganizirati, definirati in zagotavljati udejanjanje svojih strateških interesov? Brez duha enotnosti to ni mogoče.

Jasno udejanjanje za našo, slovensko dobrobit vitalnih interesov

Za vsako evropsko državo so to izjemni izzivi. Za Slovenijo sta trdno atlantsko zavezništvo in tesno povezana Evropa, ki se bo zmogla učinkoviteje soočiti z omenjenimi izzivi, upoštevajoč skupni interes vseh, ne le najmočnejših, ključnega pomena. Zato je nujno potrebno strateško povezovanje s podobno mislečimi, veliko jasnejše zagovarjanje teh pogledov ter hkrati jasno udejanjanje za našo, slovensko dobrobit vitalnih interesov: zagotoviti popoln nadzor in zavarovanje mej, temeljito okrepiti zmogljivosti za zagotavljanje notranje in zunanje varnosti, zagotavljati bistveno večjo in vzdržnejšo konvergenco slovenske ekonomije z ekonomijo jedra evrocone ter iskreno hoteti polno uveljavitev vladavine prava in jo resnično doseči.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA