20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilski senat bo odločil o usodi predsednice Rousseffove

Deli na:
Brazilski senat bo odločil o usodi predsednice Rousseffove

Foto: Getty Images

Brazilski senat bo danes glasoval o odstavitvi predsednice Dilme Rousseff, ki je obtožena, da je poneverjala proračunske izkaze. Rousseffova je v torek v svojem zagovoru obtožbe zanikala in senatorje pozvala, naj glasujejo proti njeni odstavitvi.

"Glasujte proti odstavitvi, glasujte za demokracijo (...) Ne sprejmite državnega udara," je dejala 68-letna levičarska predsednica v nastopu pred senatorji, ki bodo Rousseffovo po pričakovanjih odstavili s položaja.

Zadnja faza postopka za odstavitev Rousseffove, prve ženske na predsedniškem položaju v Braziliji, se je začela minuli četrtek. Če bodo senatorji z dvotretjinsko večino odločili, da mora Rousseffova oditi, se bo končala 13-letna vladavina levičarske Delavske stranke v največji latinskoameriški državi.

Rousseffova je obtožbe na svoj račun označila za "pretvezo za ustavni udar", zase pa je dejala, da je borka za demokracijo. "Prišla sem, da vam pogledam v oči in povem, da nisem zagrešila kaznivega dejanja."

Senat je 12. maja za 180 dni suspendiral Rousseffovo in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Po odločitvi senatnega odbora je senat avgusta izglasoval nadaljevanje sodnega postopka za odstavitev.

Na isti dan, ko jo je senat začasno odstavil, je začasni predsednik postal njen politični nasprotnik Michel Temer. Če jo bodo odstavili, bo postal predsednik s polnimi pooblastili, na položaju pa bo ostal do predsedniških volitev leta 2018.