cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilska predsednica korupcije obtoženega predhodnika Lulo ščiti pred sodiščem

Deli na:
Brazilska predsednica korupcije obtoženega predhodnika Lulo ščiti pred sodiščem

Foto: Getty Images

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo imenovala na najvišji položaj v vladi, so včeraj sporočili iz njenega urada. Lula bo na položaju državnega ministra zamenjal nekdanjega guvernerja Jaquesa Wagnerja. Gre za položaj med premierjem in vodjo urada predsednice.

S tem je Lulo zavarovala pred morebitnim sojenjem v okviru preiskave obsežnega korupcijskega škandala, znanim kot Operacija avtopralnica, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras, in ki jo vodi zvezni sodnik Sergio Moro.

Lulo so tožilci osumili poneverb in pranja denarja ter primer predali Mori, a ga sedaj ne bo mogel preiskovati niti obtožiti, saj lahko po brazilskih zakonih članom vlade sodijo le na vrhovnem sodišču, pojasnjuje britanski BBC.

Politika z levice Brazilijo vodita zadnjih 13 let. A stolček Rousseffove v zadnjem času majejo morebitna nezaupnica, množični protesti ter huda recesija, medtem ko se Lula sooča z obtožbami zaradi korupcijskega škandala.

Roussefova se je z Lulo na daljšem pogovoru sešla v torek, pogovore pa sta nadaljevala včeraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeni zavezniki pravijo, da potrebuje politično moč ter priljubljenost Lule na politični levici za boj proti nezaupnici ter proti morebitnemu razpadu koalicije. Nasprotniki pa po drugi strani menijo, da gre za poskus zaščititi Lulo pred priporom.

Brazilijo je Lula vodil med letoma 2003 in 2011 v času gospodarskega razcveta. S položaja je odšel kot junak, potem ko je uspešno uvedel socialne programe, ki so pomagali več deset milijonom ljudem iz revščine.