nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilija vse bližje glasovanju o odstavitvi predsednice

Deli na:
Brazilija vse bližje glasovanju o odstavitvi predsednice

Foto: Getty Images

Postopek odstavitve brazilske predsednice Dilme Rousseff se lahko nadaljuje, je sklenil poročevalec posebne komisije brazilskega kongresa za odstavitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročevalec posebne komisije spodnjega doma kongresa Jovair Arantes je sporočil, da je postopek proti predsednici države "pravno sprejemljiv".

Čeprav odločitev, ki jo je sporočil Arantes, ni zavezujoča in je predvsem simbolne narave, pomeni, da je opozicija dosegla pomemben udarec v boju za odstavitev predsednice.

O zadevi bo v ponedeljek glasovala celotna komisija, tudi to glasovanje pa ne bo zavezujoče. Odločilno glasovanje o odstavitvi Roussefove bo 18. aprila v spodnjem domu kongresa. Za potrditev odstavitve je potrebna dvotretjinska večina. V tem primeru bo predsednica začasno suspendirana, dokler o njeni usodi ne bo odločil senat, ki jo lahko odstavi, vendar prav tako z dvotretjinsko večino.

Postopek odstavitve 68-letne predsednice so sprožili zaradi domnevnega poneverjanja državnih financ v času kampanje za drugi mandat leta 2014.

Rousseffova, ki je zaradi recesije in korupcijske afere, v katero je vpletena brazilska politična elita, čedalje bolj nepriljubljena, trdi, da ni storila ničesar, zaradi česar bi jo morali odstaviti. Pravi, da je žrtev poskusa udara.