zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilija: Protestniki vdrli v parlament in zahtevali vojaški udar

Deli na:
Brazilija: Protestniki vdrli v parlament in zahtevali vojaški udar

Desničarski protestniki so v sredo vdrli v spodnji dom brazilskega kongresa v prestolnici Brasilii, kjer so zahtevali vojaški udar.

Približno 40 protestnikov se je izmaknilo varnostnikom in razbilo steklena vrata, da so lahko prišli v spodnji dom parlamenta in s tem zmotili začetek seje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko so zavzeli prostor, so začeli vzklikati "generala sem, generala sem," s čimer so izkazali podporo vojaškemu prevzemu države.

Brazilijo je vojaška vlada vodila od leta 1964 do 1985. Zaradi razširjenosti korupcije in težav v gospodarstvu pa manjša skupina Brazilcev podpira idejo, da bi vojska ponovno prevzela vodenje države.

Spodnji dom parlamenta je bil v času vdora protestnikov skoraj prazen, vendar so prizore zavzetja dvorane predvajali na javni televiziji.

Policija je vse protestnike pridržala na zaslišanju.

Tiskovni predstavnik brazilskega predsednika Michela Temerja, Alexandre Parola je označil protest za izzivanje in dejal, da gre za "kršitev norm demokratičnega soobstoja". Proti tovrstnim akcijam se bodo borili po sodni poti, saj želijo obraniti integriteto vsakega državnega organa, je še povedal.

V mestu Rio de Janeiro so v sredo javni uslužbenci protestirali proti napovedanim varčevalnim ukrepom v zvezni državi. Na protestu se je zbralo približno 2000 ljudi, policija pa je proti njim uporabila solzivec in gumijaste naboje. Po poletnih olimpijskih igrah se mesto še vedno bori s finančnimi težavami, veliko delavcev pa ni prejelo plače že več mesecev.