zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilija brez predsednice: senat začasno odstavil Dilmo

Deli na:
Brazilija brez predsednice: senat začasno odstavil Dilmo

Foto: Getty Images

Brazilski senat je danes izglasoval začasno odstavitev predsednice države Dilme Rousseff. Za začetek postopka odstavitve predsednice je glasovalo 55 senatorjev, 22 jih je bilo proti. Dolžnosti predsednika države bo sedaj prevzel dosedanji podpredsednik Michel Temer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred današnjim glasovanjem v senatu je razprava trajala skoraj 22 ur. Za začasno odstavitev predsednice države je bila potrebna navadna večina glasov v 81-članskem senatu.

75-letni Temer, ki prihaja iz desnosredinske stranke PMDB, naj bi dolžnosti predsednika države prevzel v nekaj urah. S tem se bo v Braziliji končalo več kot desetletje trajajoča vladavine levo usmerjene Rousseffine Delavske stranke.

Novi predsednik države bo tudi kmalu obelodanil sestavo nove vlade, že v preteklosti pa je dejal, da bosta njegovi glavni nalogi boj proti najhujši recesiji v Braziliji v zadnjih desetletjih ter končanje blokade kongresa zaradi procesa odstavitve 68-letne Rousseffove.

O današnjem glasovanju v senatu naj bi prvo predsednico v zgodovini Brazilije uradno obvestili ob 15. uri po srednjeevropskem času, kmalu zatem naj bi po poročanju brazilskih medijev tudi nagovorila narod. V Delavski stranki so za AFP napovedali, da naj bi se pred predsedniško palačo takrat zbrali njeni pristaši.

Brazilska predsednica se bo danes s predsedniškega položaja najprej poslovila za najmanj 180 dni. V tem času bo senat proti njej vodil sodni proces in na koncu glasoval o njeni dokončni odstavitvi, za kar bo potrebna dvotretjinska večina.

Postopek odstavitve so sprožili, ker ji očitajo, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno. Postopek odstavitve je označila za poskus državnega udara in obljubila, da se bo borila do konca.

Brazilija, ki bo čez manj kot tri mesece gostila poletne olimpijske igre, se sooča z zelo šibkim gospodarstvom in velikim korupcijskim škandalom, ki sega globoko med brazilsko politično in poslovno elito. Zaradi tega celo nasprotniki Rousseffove dvomijo, da bodo spremembe na oblasti prinesle rešitev za korupcijo in slabo gospodarjenje države.

"Ne mislimo, da bo Temer kaj boljši. A veste kaj bomo naredili? Tako dolgo bomo protestirali in zahtevali odstavitve, dokler ne bo prišel nekdo, ki bo poslušal nas Brazilce," je za AFP dejala nasprotnica brazilske predsednice, 59-letna Sulineide Rodrigues.