pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brata napadalca v Bataclanu obsodili na devet let zapora

Deli na:
Brata napadalca v Bataclanu obsodili na devet let zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Francosko sodišče je včeraj Karima Mohameda Aggada, čigar brat Foued se je lani razstrelil v pariški koncertni dvorani Bataclan, obsodilo na devet let zapora. Na šest do osem let zapora so obsodili tudi šest drugih posameznikov, ki so bili tako kot Mohamed Aggad obtoženi članstva v kriminalni združbi z namenom izvajanja terorističnih dejanj.

Sodišče je za vse obsojene, ki naj bi se med decembrom 2013 in aprilom 2014 v Siriji borili na strani skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), zahtevalo tudi vpis na francoski seznam teroristov. Pred morebitno predčasno izpustitvijo bodo morali odslužiti vsaj dve tretjini kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razmišljamo o pritožbi," je dejala odvetnica Karima Mohameda Aggada, Francoise Cotta. Sodišče je po njenih besedah "odločitev sprejelo na podlagi strahu, ki je prisoten v prestrašeni Franciji".

Med zaslišanjem, ki je potekalo konec maja in v začetku junija, so se skušali vsi otresti povezave s Fouedom Mohamedom Aggadom in napadi v Parizu, v katerih je novembra lani umrlo 130 ljudi. Obsojenci, ki so stari med 24 in 27 let, so zatrjevali, da so se iz Sirije vrnili po nekaj mesecih in da se niso pridružili IS.

Sodišče so skušali prepričati, da so se želeli boriti zgolj proti sirskemu režimu Bašarja al Asada in se pridružiti Mouradu Faresu, ki je v Franciji novačil borce. Eden ob obsojencev, ki so domnevno člani džihadistične celice v Strasbourgu, je zatrdil, da je imelo potovanje zgolj verski značaj, še navaja AFP.

Z njimi je v Sirijo odpotoval tudi Foued Mohamed Aggad, ki je bil eden od napadalcev v dvorani Bataclan, v kateri je umrlo 90 ljudi. Ta se v domovino ni vrnil skupaj z drugimi.