pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boštjan M. Turk: Vladimir Putin deli Evropo, da bi ji vladal

Deli na:
Boštjan M. Turk: Vladimir Putin deli Evropo, da bi ji vladal

Foto: Getty Images

Brexit pomeni prelomnico, kakršne ni v Evropi bilo od velike združitve prvega maja 2004 - S to razliko, da je bila ta pozitivna, to, kar se je zgodilo v Veliki Britaniji pa negativno - Evropa je najprej vojaško oslabljena. Britanska vojska je predstavljala najmočnejšo vojsko Evrope, a ne samo to: za razliko od francoske, ki so jo zanimali predvsem interesi Heksagonale v Afriki (tam je večina njenih kolonij), je bila britanska vojska v službi celotne skupnosti - Evropa je sicer večinoma v Natu, a ta ni evropska institucija.

Evropa še ni nikoli še bila toliko oslabljena niti toliko razdeljena. A nekateri to vešče izkoriščajo. Največji mojster tega je ruski imperator Vladimir Putin, še posebej zato, ker je njegova strategija tajna in poteka zunaj oči javnosti. Rusijo danes v Evropi vsak gleda po svoje, ne samo glede na nacionalno, temveč tudi na ideološko barvo. Putin prikrito združuje nasprotne tabore in si zagotavlja vpliv. Nekdanjega agenta KGB podpira npr., francoska desnica kot tudi Orbanova nacionalistična vlada.

A cilj Vladimirja Putina je jasen: v sodobnem svetu želi uveljaviti  idejo ruske prevlade. To pomeni, da počne isto, kar je počel sovjetski imperializem v času hladne vojne. Tudi simbol, pod katerim Putin širi imperij, ostaja enak. Vrh Kremlja kot rusko orožje še vedno krasi zvezda. Ne smemo pozabiti, da je moskovski primas izšel iz osrčja komunističnega sistema in da z njim nikoli ni prekinil, nasprotno: v Rusiji aktivno spodbuja kult Josipa Visarionovića Stalina kot njegovega najmočnejšega simbola.

Vladimir Putin je eden najbolj ambicioznih ljudi na planetu. Na muhi ima vselej nekaj velikega. Odkril je  namreč najpomembnejše orožje, s katerim lahko premaga in razdeli svoje potencialne nasprotnike povsod po svetu. To orožje je v roke dobil brezplačno. Začutil je zmedo stare celine, njeno nesposobnost razumeti in ohraniti lastne tradicije, nezmožnost ohraniti zgodovinski občutek nacionalne zavesti, ki se je oblikovali skozi stoletja.  

Dejstvo je, da v Evropi že od leta 1968 (kulturna revolucija z začetkom v Parizu) poteka boj za razgradnjo tradicionalnega vzorca, po katerem je stara celina skozi stoletja postala prva v svetu. To razgradnjo so po drugi svetovni vojni prvi začeli evropski komunisti, predvsem levičarska intelektualna avantgarda.

Z namenom spet razbijati temelj stare Evrope Kremelj povečuje svoj "informacijski vojni" proračun. Ta vključuje oblikovanje novic, ki v več jezikih stalno prihajajo med ljudi, internet ter radijske oddaje. Za vse skupaj so predvidena sredstva v višini 300 milijonov evrov. Vsota naj bi se še povečala za 41 odstotkov, z namenom vključiti nemške in nemško govoreče televizijske postaje. Prihaja do intenzivne zlorabe socialnih omrežij: po njih se širijo vse vrste dezinformacij. To vodi do radikalnega dvoma o sposobnostih lastnih voditeljev, ki so mu izpostavljeni milijoni uporabnikov sodobne komunikacijske tehnologije, facebooka, npr. (podatki po Ruskem mirovnem inštitutu).  

Kremelj izkorišča prostor svobodnega pretoka informacij, da bi v družbo zasejal dezinformacije. Namen tega ni prepričati (kot v klasični diplomatski dejavnosti), temveč vnesti zmedo v demokratičen prostor, ki je po naravi dobronameren. Zato so mu dobrodošle predvsem teorije zarot, ki jih spodbuja s širjenjem najbolje neverjetnih hipotez.

Za razliko od hladne vojne, ko so Sovjeti v veliki meri podpirali levičarske skupine, razrahljani prostor ideologije in vrednot, v katerih se danes Zahod nahaja, Kremlju omogoča hkratno podpiranje levih in desnih političnih skrajnosti, zelenih; antiglobalistov v isti sapi kot finančnih elit. Namen je spodbuditi razdeljenost sodobne družbe in v njej ustvariti skupine, ki bodo vselej slišale kremeljsko sugestijo. Kremelj tudi izkorišča odprtost (liberalnost) Zahoda, ki je naklonjen pravoslavju, da še dodatno maje katoliški temelj in vezivno gradivo

Evropa je prvo vojno sama sebi režirala brez tuje pomoči. Drugo vojno prav tako, obe zaradi nerazumevanja elementarnih strateških vprašanj. Po brexitu je vprašanje, koliko smo daleč od naslednje velike konfrontacije, vse bolj realno. Generator razpada Evrope utegne vnovič postati tisti, ki jo je leta 1945 razdelil: Sovjet v moderni ruski preobleki.

Pričujoče besedilo je objavljeno v tej številki najbolj prodajanega političnega tednika na Hrvaškem, 7Dnevno. Tega se dobi na bolje založenih mestih v vsej Sloveniji.