stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Borut Pahor na prvem slovenskem predsedniškem obisku v Argentini

Deli na:
Borut Pahor na prvem slovenskem predsedniškem obisku v Argentini

Foto: www.up-rs.si

Predsednik republike Borut Pahor je v četrtek v Argentini začel prvi slovenski uradni obisk na najvišji ravni. Prvi dan obiska se je srečal z argentinskim predsednikom Mauriciom Macrijem na pogovorih in simbolno odprl nove prostore slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu.

Predsednika Pahor in Macri sta govorila predvsem o krepitvi političnih in gospodarskih vezi ter ocenila odnose med državama kot zelo dobre in razvejane. Pahor je glede gospodarskega sodelovanja poudaril, da slovenska podjetja izkazujejo interes za sodelovanje in so pripravljena na nove priložnosti.

Predsednika sta govorila tudi o odnosih med Evropsko unijo in Argentino ter izmenjala poglede na regionalno dogajanje in multilateralne teme skupnega interesa, kot so varnost, podnebne spremembe, voda in človekove pravice.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v nadaljevanju obiska v Argentini v petek v Buenos Airesu obiskal tamkajšnji parlament, kongres in se sestal s predsednikom poslanske zbornice Emiliom Manzom. Govorila sta o migrantski krizi, terorizmu in tudi o brexitu ter posledicah, ki jih prinaša za Evropsko unijo, so sporočili iz predsednikovega urada

Pahor in Manzo sta se strinjala, da sta v takšnih razmerah potrebna okrepljeno mednarodno sodelovanje in odprt dialog. Dotaknila sta se tudi drugih aktualnih mednarodnih vprašanj in se zavzela za poglobitev odnosov med državama, so poudarili v sporočilu za javnost.

V sklopu uradnega obiska je predsednik Pahor obiskal tudi spominski park žrtvam diktature in si v spremstvu matere dveh izmed žrtev ogledal muzej, ki je del spominskega parka.

Obiskal je tudi priseljenski dom (Hotel del Enmigrantes), ki so ga zgradili v času prvega velikega priseljevanja med letoma 1906 in 1911 kot začasno nastanitev za priseljence. Dom je deloval do leta 1953, danes pa v njem domujejo muzej priseljevanja, univerzitetni muzej Tres de Febrero (Muntref) in center sodobne umetnosti.

Predsednik si je med obiskom v Buenos Airesu ogledal tudi nogometni stadion La Bombonera, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt Viktor Sulčič in je bil zgrajen v letih 1938-1940. Klubu Boca Juniors je med 1996 in 2007 predsedoval sedanji predsednik Argentine Mauricio Macri, s katerim se je Pahor srečal v četrtek.

Danes ima predsednik Pahor na programu še srečanje s Slovenci v Argentini. Obiskal bo Slovensko hišo in sobotno slovensko šolo ter se na delovnem srečanju sestal s predsedniki vseh slovenskih društev in klubov. Udeležil se bo slavnostnega koncerta komorne skupine Invasion s solistko Bernardo Fink in gostil svečani sprejem za Slovence v Argentini.

V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja preseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama. Slovenskih državljanov je v Argentini okoli pet tisoč, ki po navedbah slovenskega veleposlaništva v Argentini živijo v vseh argentinskih provincah.