zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolivija s "protiimperialistično" vojaško akademijo proti ZDA

Deli na:
Bolivija s "protiimperialistično" vojaško akademijo proti ZDA

Foto: Arhiv Reporterja

Bolivijski predsednik Evo Morales je v sredo slovesno odprl novo "protiimperialistično" vojaško akademijo, ki jo je označil za odgovor na nekdanji ameriški program Šola Amerik, ki je nudil usposabljanje vojaškim režimom v Latinski Ameriki.

Levičarski predsednik je poudaril, da je nova akademija potrebna za zoperstavljanje "kulturni, ideološki, politični in ekonomski nadvladi imperija ter kapitalistični strukturi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi prvega bolivijskega predsednika iz vrst staroselcev in nekdanjega pridelovalca koke z ZDA so napeti, vse odkar je leta 2006 prvič zasedel predsedniški stolček. Leta 2008 je iz države izgnal ameriškega veleposlanika.

Bolivija se je po nizu državnih udarov v demokracijo vrnila leta 1982. Pred tem so vojaški režimi v času hladne vojne od ZDA prejemali denar in bili deležni usposabljanja, saj je bil Washington v strahu pred militantnimi levičarskimi gibanji v regiji.

Stotim kadetom akademije, ki leži v mestu Warnes na vzhodu države, je Morales v sredo povedal še, da bo njihova misija "braniti ljudi, ne pa imperija".

Vodja bolivijskih oboroženih sil, general Gonzalo Duran, je medtem dejal, da bodo na šoli učili o dekolonizaciji, enakosti spolov, medkulturnem razumevanju in socialni vključenosti.

Akademija bo obvezna za vojake, ki bodo želeli napredovati do čina stotnika. Vojska desetmilijonske Bolivije sicer šteje okoli 46.000 pripadnikov.

Ideja protiimperialistične vojaške akademije je zrasla v glavi pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, še enega trna v peti ZDA, ki si je želel na njej usposabljati častnike iz levičarskih držav Latinske Amerike. Na akademiji v Warnesu bodo sicer usposabljali samo Bolivijce.