Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Puigdemont danes razglasil neodvisnost Katalonije in kako se bo odzval Madrid?

Deli na:
Bo Puigdemont danes razglasil neodvisnost Katalonije in kako se bo odzval Madrid?

Čeprav so Katalonci glede vprašanja razdeljeni, pa velika večina vseeno zahteva izvedbo referenduma, ki ga španske oblasti želijo preprečiti. - Foto: arhiv

V Španiji bodo danes vse oči uprte v predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta, ki bo nagovoril katalonski parlament.

Katero pot bo pri tem ubral, je bilo v ponedeljek še nejasno - politični opazovalci in mediji poleg morebitne razglasitve neodvisnosti omenjajo še nekaj drugih scenarijev.

Katalonski regionalni parlament naj bi se sestal že v ponedeljek, ko naj bi na podlagi rezultatov referenduma 1. oktobra razglasil neodvisnost. A zasedanje je blokiralo špansko ustavno sodišče, ki je pred tem poskušalo ustaviti tudi referendum.

Parlament se bo sestal danes, edina točka na njegovem dnevnem redu pa je nagovor Puigdemonta ob 18. uri. Ugibanja o tem, kaj bi utegnil povedati, so številna.

Ena od možnosti je, da bo parlament v skladu s septembra sprejetim zakonom o izvedbi referenduma zaprosil za razglasitev neodvisnosti. Španska vlada premierja Mariana Rajoya bi lahko v tem primeru uporabila 155. člen ustave in začasno razveljavila avtonomijo te pokrajine.

Kot še en možen scenarij se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa omenjata neke vrste simbolična izjava, ki ne bi imela pravnih učinkov, ali napoved, da bodo razglasitev neodvisnosti pripravili v prihodnosti. Obe možnosti bi razmere vsaj začasno nekoliko umirili.



Puigdemont bi lahko Madrid tudi znova pozval, naj začne pogovore s Katalonijo, saj si številni želijo le večjo avtonomijo. Rajoy je doslej zavračal možnost dialoga s katalonskimi separatisti.

Ne glede na to, kaj bo Puigdemont povedal, naj bi to sprožilo 48-urni rok, ki ga poslancem za morebitno razglasitev neodvisnosti postavlja zakon, pojasnjuje BBC.

Katalonska narodna skupščina (ANC), ki je krovna organizacija več sto državljanskih pobud za samostojnost Katalonije, je za danes ob 18. uri pozvala k demonstracijam v podporo samostojnosti Katalonije.

Glede na končne izide se je referenduma o neodvisnosti Katalonije udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev, od katerih jih je 90 odstotkov glasovalo za odcepitev. Nasprotniki samostojnosti so glasovanje v pretežni meri bojkotirali.

V dneh pred njegovim težko pričakovanim nagovorom se je na Puigdemonta z vseh strani, tako iz Španije kot Evrope, krepil pritisk, naj ne razglasi neodvisnosti. Minuli konec tedna ga je ulicah španskih mest k temu pozivalo več sto tisoč nasprotnikov odcepitve.