Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo nemški predsednik uspel sestaviti veliko koalicijo?

Deli na:
Bo nemški predsednik uspel sestaviti veliko koalicijo?

Angela Merkel in Martin Schulz. - Foto: Getty Images

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na skupne pogovore povabil vodje konservativne unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD), Angelo Merkel, Horsta Seehoferja in Martina Schulza, so danes potrdili v njegovem uradu.

Vrh SPD je v četrtek dolgo razpravljal o političnih rešitvah in sporočil, da so pripravljeni na pogovore s strankami.

Steinmeier je po četrtkovem srečanju s Schulzem danes na skupne pogovore povabil vodje največjih nemških strank. Skupaj naj bi razpravljali o možnih rešitvah za oblikovanje stabilne vladne koalicije. Srečanje so potrdili v uradu predsednika, ki je kasneje sporočilo, da se bodo sestali prihodnji četrtek, piše nemški časnik Die Welt.

Nemški predsednik se je ta teden že sestal z vodji nemških strank, ki so sposobne oblikovati koalicijo. To so bili člani propadle jamajške koalicije - CDU/CSU, liberalci (FDP) in Zeleni - ter SPD. V ponedeljek pa bo predvidoma nadaljeval pogovore še s predsedniki poslanskih skupin vseh strank v parlamentu.

Iz SPD so v četrtek po več kot osemurni razpravi sporočili, da so pripravljeni pomagati pri reševanju vladne krize. Generalni sekretar stranke Hubertus Heil je danes davi pojasnil, da so v stranki ocenili pogovor, ki sta ga vodila Schulz in Steinmeier v četrtek. "SPD je prepričana, da je treba govoriti. SPD se ne bo izogibala pogovorom," je dejal. Konservativna unija je že prej sporočila, da so vrata socialdemokratom odprta.

Socialdemokrati so vse od parlamentarnih volitev v septembru vztrajno zavračali možnost oblikovanja velike koalicije s CDU/CSU, nazadnje v ponedeljek, ko je Schulz dejal, da so bolj naklonjeni predčasnim volitvam. Schulz je medtem danes sporočil, da bodo o morebitnem oblikovanju vladne koalicije odločali člani stranke.


Zaradi Schulzevih izjav v ponedeljek je sicer več članov stranke kritičnih do svojega vodje, češ da se je odločil prehitro. Kljub poročanju medijev, da bo Schulz morda izgubil najvišji položaj v stranki, pa je v četrtek in davi več vidnejših socialdemokratov zagotovilo, da Schulz uživa podporo stranke in da ne razpravljajo o menjavi vodstva. SPD se bo sicer čez dva tedna sestala na kongresu.

Član SPD Karl Lauterbach je danes za nemški časnik Passauer Neue Presse že spregovoril o pogojih za oblikovanje velike koalicije, med drugim je treba zagotoviti boljšo socialno varnost, CDU pa bi morala biti bolj popustljiva. Dodal je, da SPD odlikuje vsebina.

Merklova se danes v Bruslju udeležuje vrha EU in vzhodnega partnerstva, vendar ob robu zasedanja sprva ni želela komentirati najnovejših novic iz Berlina, da so socialdemokrati le pripravljeni sodelovati na pogovorih. Kasneje je udeležencem vrha pojasnila, da je njena trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle, še vedno sposobna sprejemati odločitve in da bo izpolnila svoje "evropske obveznosti", piše nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa nemški politiki že razmišljajo o drugih možnih koalicijskih kombinacijah. Nekdanji predsednik bundestaga Wolfgang Thierse (SPD) in članica SPD Gesine Schwan sta se zavzela za koalicijo CDU/CSU, SPD in Zelenih. Kot sta zapisala v pismu, ki ga navaja časnik Berliner Zeitung, je to "kreativna rešitev" po propadu jamajške koalicije. Novi tristrankarski koaliciji pa so že nadeli ime "kenijska koalicija". Podobno kot pri jamajški koaliciji tudi tu izhaja ime iz barv na zastavi, ki so enake kot barve strank.

Predsednik Zelenih Cem Özdemir je medtem zavrnil to možnost, saj imata unija in SPD že večino v parlamentu in zato ne bi bilo potrebno še sodelovanje Zelenih, piše Die Welt.

V Nemčiji so po več tednih pogovorov o oblikovanju vladne koalicije z unijo CDU/CSU, Zelenimi in liberalci (FDP), slednji v nedeljo ponoči sporočili, da so pogajanja propadla. Prihodnost nemške vlade je postala nejasna, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je po ponedeljkovem srečanju z Merklovo sporočil, da zaenkrat ne namerava razpisati predčasnih volitev, ampak da se bo najprej sestal s predstavniki strank in ocenil politične razmere.