900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo nemški predsednik socialdemokrate prepričal, da gredo v koalicijo z Merklovo?

Deli na:
Bo nemški predsednik socialdemokrate prepričal, da gredo v koalicijo z Merklovo?

Foto: Profimedia

Na povabilo nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja se bodo danes prvič sestali vodje krščansko-demokratske unije (CDU), krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD), Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz.

Prvi pogovor o morebitnem sodelovanju v vladi bo verjetno zaznamovalo sporno dovoljenje za glifostat.

Steinmeier je po propadu koalicijskih pogovorov med CDU/CSU, liberalci (FDP) in Zelenimi na skupne pogovore k sebi povabil vodje največjih nemških strank z namenom, da bi skupaj rešili politično krizo. SPD se je tako le omehčala, potem ko je več tednov vztrajala, da bo tokratni mandat v opoziciji.

Čeprav sta v ponedeljek tako Merklova kot Schulz izrazila pripravljenost na pogovore, so se odnosi med strankama vseeno zaostrili, ko je minister za kmetijstvo Christian Schmidt iz CSU v ponedeljek na ravni EU podprl petletno podaljšanje dovoljenja za sporni herbicid glifostat.

SPD je Merklovo zaradi glasovanja obtožil zlorabe zaupanja, slednja pa se je odzvala, da je minister glasoval v nasprotju z usmeritvami nemške vlade in ga okarala. Merklova je želela tako zgladiti napetosti, a je naletela na nestrinjanje v sestrski CSU.

Nemška kanclerka je sicer v sredo ponovno dejala, da Nemčija in Evropa potrebujeta stabilnost. To pa ni možno z manjšinsko vlado. Ob tem pa dodala, da bo ena od tem pogovorov s SPD zagotavljanje gospodarske rasti.

Na drugi strani socialdemokrati poudarjajo, da obstaja več možnosti sodelovanja z bodočo nemško vlado. Schulz je v ponedeljek dejal, da ne bodo prisiljeni v sprejemanje ultimatov in pojasnil, da bo volilni program SPD osnova kakršnihkoli pogovorov z unijo.