Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Madrid po današnjem dnevu odvzel avtonomijo Kataloniji?

Deli na:
Bo Madrid po današnjem dnevu odvzel avtonomijo Kataloniji?

Glasovanje bodo poskušali omogočiti tudi s traktorji. - Foto: Profimedia

Danes ob 10. uri zjutraj se bo iztekel rok, ki ga je katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu postavila španska vlada, da prekine proces osamosvajanja Katalonije.

V Madridu so napovedali, da bodo, če se Puigdemont ne bo odpovedal samostojnosti, uporabili 155. člen španske ustave, ki predvideva odvzem avtonomije pokrajini.

Puigdemont bi moral Madridu že do ponedeljka dati jasen odgovor, ali je prejšnji teden v regionalnem parlamentu razglasil samostojnost Katalonije, ali ne. V nagovoru parlamentu minuli torek se je namreč zavzel za preložitev razglasitve neodvisnosti Katalonije za nekaj tednov, da bi dali priložnost pogovorom z Madridom, a še isti večer je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, kar pa naj bi bilo po navedbah katalonskih oblasti simbolno dejanje.


Jasnemu odgovoru do ponedeljka se je Puigdemont izognil in je namesto tega španskega premierja Mariana Rajoya v pismu pozval k dialogu. Če gre soditi po tem, predsednik Katalonije tudi do današnjega roka ne bo ponudil jasnega odgovora, vprašanje pa je, kakšen bo tokrat odziv Madrida.

V Madridu so napovedali, da so, če se Puigdemont ne bo uklonil, odločeni sprožiti 155. člen ustave. Ta ni bil doslej uporabljen še nikoli, osrednjim oblastem pa v primeru, ko regionalne oblasti kršijo ustavo ali delujejo močno v nasprotju interesov Španije, dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev.

To bi še dodatno zaostrilo najhujšo politično krizo v Španiji v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožil prepovedani referendum o neodvisnosti Katalonije. Na njem je 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, čeprav je bila udeležba zgolj 43-odstotna. A na predvečer izteka roka ni bilo videti, da bi bila katera stran pripravljena popustiti. Rajoy je Puigdemonta v sredo pozval k "razumnemu in uravnoteženemu" ravnanju, podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria pa je ponovila grožnjo z odvzemom avtonomije Kataloniji.