Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivšega nemškega predsednka Wulffa že preiskuje tožilstvo

Deli na:
Bivšega nemškega predsednka Wulffa že preiskuje tožilstvo

Foto: Reuters

Hannovrsko tožilstvo je danes sprožilo preiskovalni postopek proti Christianu Wulffu, ki je v petek odstopil s položaja nemškega predsednika in ga tako ne ščiti več imuniteta pred sodnim pregonom, poročajo tuje tiskovne agencije. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je medtem že začela postopek iskanja kandidata za novega predsednika.

Preiskovalni postopek se avtomatsko prične takoj po prenehanju imunitete, je položaj pojasnil tiskovni predstavnik hannovrskega tožilstva Hans-Jürgen Lendeckel, ki pa ni želel razkriti ničesar o nadaljnjem poteku postopka proti Wulffu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hannovrsko tožilstvo je v četrtek nemški parlament zaprosilo za odvzem imunitete Wulffu, saj ga sumi vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Spodnja Saška. Še pred obravnavo zahteve tožilstva v parlamentu je Wulff v petek sporočil svoj odstop, s čimer je prenehala veljati njegova imuniteta pred sodnim pregonom.

Po Wulffovem odstopu je funkcijo nemškega zveznega predsednika začasno prevzel predsednik bundesrata Horst Seehofer, ki jo bo opravljal največ 30 dni. V tem roku mora predsednik bundestaga sklicati zvezno volilno skupščino, ki bo volila novega predsednika.

Vladajoča črno-rumena koalicija Krščansko demokratske unije (CDU), Krščansko socialne unije (CSU) in liberalcev (FDP) pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel je medtem že začela s pogajanji o kandidatu za novega predsednika.


V petek zvečer se je Merklova sešla s predsednikom CSU Seehoferjem in predsednikom FDP Philippom Röslerjem, a glede možnega kandidata še niso dosegli soglasja, zato so razpravo nadaljevali danes.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je koalicija na današnjem srečanju za skupnega kandidata izbrala 48-letnega predsednika nemškega ustavnega sodišča Andreasa Vosskuhleja, ki pa je nato kandidaturo zavrnil. Tako naj bi zdaj koalicija poskušala poiskati novega kandidata.

Potem ko so nemški mediji med možnimi kandidati, za katere bi se lahko odločila koalicija, davi omenjali obrambnega ministra Thomasa de Maizierea, okoljskega ministra Klausa Töpferja in ministrico za delo Ursulo von der Leyen, je popoldne dpa kot trenutno najverjetnejša kandidata navedla predsednika bundestaga Norberta Lammerta (CDU) in nekdanjega evangeličanskega škofa Wolfganga Huberja.

Položaj koalicije otežuje dejstvo, da ji pada podpora javnosti in še ni gotovo, ali bo v zvezni volilni skupščini svojemu kandidatu uspela zagotoviti podporo potrebne večine (621 od 1240 glasov). Zato si bo prizadevala najti skupen jezik z opozicijskimi socialnimi demokrati (SPD) in Zelenimi in se dogovoriti o skupnem, nadstrankarskem kandidatu.

Pogovore z opozicijo bo črno-rumena koalicija predvidoma začela v nedeljo, poroča dpa. Ti bodo najverjetneje napeti, saj se številni predstavniki SPD in Zelenih pri izbiri kandidata za novega nemškega predsednika še naprej nagibajo k Joachimu Gaucku, nekdanjemu vzhodnonemškemu aktivistu za človekove pravice, ki je že leta 2010 kandidiral proti Wulffu. Gauck naj bi užival tudi precejšnjo javnomnenjsko podporo.