tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivša žena belgijskega pedofila že v samostanu

Deli na:
Bivša žena belgijskega pedofila že v samostanu

Foto: Reuters

Nekdanja soproga in sostorilka belgijskega pedofilskega množičnega morilca Marca Dutrouxa, ki je bila v torek po odločitvi sodišča pogojno izpuščena na prostost, je pozno zvečer prispela v samostan v vasi Malonne na jugu Belgije, kjer bo živela odslej.

Michelle Martin je pred samostanom pričakala množica novinarjev, policisti pa so približno 50 lokalnih protestnikov zadržali nekaj sto metrov stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijsko kasacijsko sodišče je v torek odpravilo zadnjo sodno oviro za izpustitev Martinove na prostost, s tem ko je zavrglo pritožbe civilne družbe in generalnega tožilca iz Monsa Clauda Michauxa na odločitev sodišča v Monsu, ki je 31. julija odobrilo pogojni izpust 52-letne Martinove.

Martinova, nekdanja osnovnošolska učiteljica, je za zapahi prebila 16 od 30 let zapora, na katerega so jo leta 2004 obsodili zaradi sodelovanja pri Dutrouxovih zločinih.

Po izpustitvi bo Martinova živela v samostanu sester klaris v Malonnu. V sam red sicer ne bo vstopila, a bo morala sodelovati pri samostanskih opravilih.

Samostan bo lahko zapustila, ne bo pa smela v dve regiji, v katerih je živela z bivšim možem. Prav tako ne bo smela imeti stikov z mediji, nadaljevati pa bo morala v zaporu začeto terapijo. Prav tako bo morala poravnati odškodnino svojcem žrtev.


Novica o njeni izpustitvi na prostost je med svojci Dutrouxovih žrtev povzročila jezo, poleg tega pa znova obudila razpravo o tem, da storilci najhujših kaznivih dejanj ne bi smeli imeti možnosti predčasne izpustitve iz zapora.

Kakih deset ostarelih sester klaris, ki živijo v Malonnu, je medtem sporočilo, da so se Martinovo, ki naj bi v zaporu postala globoko verna, odločile sprejeti na podlagi tradicije samostanskega gostoljubja in usmiljenja.

Martinove, ki velja za najbolj osovraženo žensko v Belgiji, ni želel sprejeti nihče drug. Zaradi prihoda
bivše Dutrouxove soproge so v običajno mirni okolici samostana močno poostrili varnostne ukrepe.

Svojce žrtev jezi predvsem to, da bi lahko nekega dne iz zapora odkorakal tudi Marc Dutroux, ki je bil sicer obsojen na dosmrtno ječo. Danes 55-letni obsojeni naj bi glede na navedbe njegovega odvetnika sam na to računal.

Martinovo so leta 2004 obsodili na 30-letno zaporno kazen zaradi pomoči nekdanjemu soprogu pri ugrabitvah in posilstvih šestih deklic, od katerih so štiri umrle. Prijeli so jo hkrati s soprogom, od katerega se je ločila leta 2003. Za zapahi je bila od leta 1996, večkrat pa je zaprosila za predčasno izpustitev.