Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bin Ladnovi dokumenti: Obupani poskusi ohraniti nadzor nad Al Kaido

Deli na:

Ameriški vojaški center za boj proti terorizmu je na svetovnem spletu objavil številne dokumente, ki so jih pred letom dni zaplenili med operacijo ameriških posebnih enot na posestvu takratnega prvega moža teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Dokumenti med drugim razkrivajo, da je bin Ladna skrbela prihodnost mreže.

Dokumenti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi razkrivajo, da je bin Laden razmišljal o spremembi imena teroristične mreže.

Danes so sicer objavili le del dokumentov od okoli 6000 strani. Številni dokumenti imajo bin Ladnov podpis, eden od dokumentov pa je dolg kar 48 strani.

Dokumenti razkrivajo, da so bin Ladna skrbeli ameriški napadi z brezpilotnimi letali na domnevne teroristične cilje v Pakistanu in da je bil bin Laden nagnjen k temu, da je skrbel za najmanjše podrobnosti. To naj bi bil po oceni terorističnih poznavalcev znak njegovega obupanega poskusa, da obdrži nadzor nad al Kaido in kljub izolaciji še naprej ostane "pomembnež". Svojim privržencem na severu Afrike je tako npr. svetoval, naj posadijo drevesa, pod katera bi se lahko skrili v primeru napadov z brezpilotnimi letali ali drugimi napadi.

Po besedah ameriškega strokovnjaka za terorizem Petra Bergena dokumenti odražajo tudi vse večjo izolacijo bin Ladna v zadnjih šestih letih, ko se je skrival v Pakistanu.



Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dokumenti nakazujejo tudi bin Ladnovo bojazen pred nedelovanjem njegove teroristične mreže in izgubo zaupanja muslimanov, za katere je želel, da bi delovali proti svojim vladam in Zahodu.

Bin Laden je bil osredotočen na napade na Američane, še posebej pa naj bi si želel napasti letalo, na katerem bi bil ameriški general David Petraeus, ki je bil poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ali celo ameriški predsednik Barack Obama. V primeru uspešnega atentata na Obamo, bi tako po oceni bin Ladna vodenje ZDA prevzel "skrajno nepripravljen" podpredsednik Joe Biden, kar bi državo pahnilo v krizo.

Dokumenti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkrivajo tudi, da je bil bin Laden zaskrbljen nad "nepotrebnimi" žrtvami med muslimani ob napadih al Kaide in je tako svojim namestnikom svetoval, naj se bolj posvetijo temu, da med napadi v muslimanskih državah prizanesejo civilistom.

Ameriške posebne enote so 2. maja lani bin Ladna ubile v tajni operaciji na posestvu v pakistanskem mestu Abotabad.