favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bin Laden se ni upiral ameriškim specialcem; ti so nezadovoljni s predsednikom Obamo

Deli na:
Bin Laden se ni upiral ameriškim specialcem; ti so nezadovoljni s predsednikom Obamo

Foto: Reuters

Nekdanji pripadnik ameriških posebnih enot SEAL Matt Bissonnette v svoji knjigi o lanskoletnem napadu na posestvo v pakistanskem Abotabadu navaja nekoliko drugačne podrobnosti od uradnih, kako je umrl nekdanji sovražnik ZDA številka ena Osama bin Ladna od uradnih. Bela hiša navedb še ne komentira.

Bissonnette v knjigi z naslovom "No Easy Day" (Težaven dan), ki jo je napisal pod psevdonimom Mark Owen in bo izšla 4. septembra, navaja, da je bil bin Laden zadet že na začetku napada na posestvo, ko je pokukal skozi vrata sobe in dobil strel v glavo.

Uradna različica pravi, da so specialci SEAL (SEa, Air, Land) vdrli v poslopje, pobili vse, ki so dajali le slutiti, da se jim lahko postavijo po robu in na koncu prišli do bin Ladnove sobe na vrhu zgradbe. Ko so vdrli v sobo, so se soočili z bin Ladnom in zdaj pokojni vodja teroristične mreže Al Kaida naj bi se premaknil, kot da skuša poseči po orožju, nakar je dobil strel v glavo.

Bissonnette sedaj pravi, da je bil bin Laden ob prihodu ameriških vojakov v sobo že na tleh in v zadnjih izdihljajih, saj je strel v glavo dobil že, ko je pokukal skozi vrata. Okrog njega sta bili dve ženski, ki so ju potegnili stran in v umirajočega za dobro mero izstrelili še nekaj nabojev, dokler se telo ni nehalo premikati. Tako trdi Bissonnette, ki je bil v hiši takoj za prvim vojakom.

Uradna različica napada tudi pravi, da so s truplom mrtvega terorista ravnali spoštljivo. Bissonnette pa trdi, da so truplo vrgli v helikopter in na poti do letalonosilke v Indijskem oceanu, kjer so bin Ladna pokopali v morju, je na njem sedel eden od specialcev, ki mu avtor pravi "Walt". Glede na to, da se je eden od helikopterjev zrušil takoj na začetku operacije, v natrpanem drugem helikopterju seveda ni bilo prostora za udobje.

Tiskovna agencija AP, ki se je do knjige dokopala že v torek, je med drugim razjasnila še eno neznanko. Republikanci predsednika Baracka Obamo obtožujejo, da izkorišča bin Ladnovo smrt v politične namene in jih je bilo tudi v primeru Bissonnettove knjige strah podobnega. Avtorjevo pravo ime, ki bi moralo ostati skrito zaradi varnosti njega, njegove družine in tovarišev, je prva objavila republikancem naklonjena televizija Fox.



Bissonnett sicer piše, da nihče od udeležencev operacije ni bil navdušen nad predsednikom Obamo in so bili prepričani, da bo njihov uspeh izkoriščal v svojo politično korist. Eden med njimi je potrto ugotovil, da so s tem uspehom omogočili ponovno izvolitev Obame za predsednika ZDA. Kljub temu pa naj bi ga spoštovali kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil in mu bili hvaležni, da je izdal ukaz za napad.

Prav nič spoštovanja pa Bissonnett ne pokaže do podpredsednika ZDA Josepha Bidena, s katerim so se srečali po operaciji. Avtor piše, da je Biden zbijal neslane šale, ki jih ni nihče razumel in jih je spominjal na "pijanega strica na božični večerji".

Tiskovni predstavnik Bele hiše Tommy Vietor je v odzivu na knjigo sporočil le, da je predsednik Obama dejal, da je v tisti noči roka pravice dosegla bin Ladna. Dodal je, da so hvaležni vsem, ki so sodelovali v operaciji, zaradi njihovega profesionalizma, domoljubja in poguma.

Bissonnettova knjiga, ki jo pristojni v ministrstvu za obrambo in pri obveščevalni agenciji Cia še vedno preučujejo zaradi morebitne objave zaupnih informacij, bi morala po prvotnem načrtu iziti na 11. obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Vendar pa je zanimanje zanjo zelo veliko, zato bo izšla že prej. Avtorja knjige lahko sicer kasneje čaka kazenski pregon ministrstva za pravosodje, saj besedila ni predhodno predal v pregled, kot to določa zakon.