pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bin Laden je v Sudanu skritih 29 milijonov zapustil za financiranje džihada

Deli na:
Bin Laden je v Sudanu skritih 29 milijonov zapustil za financiranje džihada

Foto: Arhiv Reporterja

Pokojni vodja teroristične mreže Al Kaida Osama Bin Laden je imel v Sudanu skritih 29 milijonov dolarjev in je napisal oporoko, v kateri je zapisal, naj bodo porabljeni za financiranje džihada - muslimanske svete vojne.

Ta oporoka, ki jo je Bin Laden napisal na roko, je eden od več deset na novo objavljenih dokumentov, ki so jih 2. maja 2011 v operaciji, v kateri so vdrli v Bin Ladnovo skrivališče v pakistanskem Abotabadu in najbolj znanega terorista na svetu ubili, zasegli ameriški tjulnji - pripadniki najelitnejših enot ameriške mornarice.

Te dokumente je včeraj objavil urad direktorja za nacionalne obveščevalne dejavnosti (ODNI) v Washingtonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oporoka, ki razkriva Bin Ladnove finančne posle v Sudanu, je napisana v arabščini, na enem samem kosu papirja.

Sodeč po oporoki je imel Bin Laden v Sudanu 29 milijonov dolarjev. Velik del tega, 12 milijonov dolarjev, je prejel od svojega brata Abu Bakirja Mohameda Bin Ladna, in sicer v imenu podjetja Bin Ladnovih za investicije v Sudanu. Kot v oporoki teroristični voditelj naroča svojim "bratom, sestram in tetam po mamini strani", morajo ves ta denar porabiti za financiranje džihada.

Kot piše AFP, je Bin Laden v sudanski prestolnici Kartum v začetku 90. let prejšnjega stoletja bival pet let. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki si ga je očitno tam nakopičil, AFP od ODNI zaenkrat ni uspela izvedeti.

Objavljeni dokumenti sicer razkrivajo še marsikaj - med drugim vse večji razkol, do katerega je prihajalo med Bin Ladnovim krogom in Al Kaido v Iraku, ter Bin Ladnove strahove, da ga bodo umorili. O tem je med drugim potožil svojemu očetu v pismu avgusta 2008.

"Če bom ubit, veliko moli zame in dajaj v dobrodelne namene v mojem imenu, saj bom potreboval veliko podpore, da dosežem svoj stalni dom," je med drugim zapisal in očeta tudi prosil za odpuščanje, pri čemer pa ni pojasnil, kaj točno obžaluje.