mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Besni protestniki v Londonu vdrli v v poslopje lokalnih oblasti

Deli na:
Besni protestniki v Londonu vdrli v v poslopje lokalnih oblasti

Foto: Profimedia

Protestniki so po požaru, ki je v stolpnici v Londonu terjal najmanj 30 življenj, s seznamom zahtev včeraj vdrli v poslopje lokalnih oblasti.

Kot so sporočili oblastem, prizadeti v požaru potrebujejo pomoč nemudoma. Premierka Theresa May je naznanila, da bodo v ta namen namenili pet milijonov funtov.

Protestniki so se včeraj zbrali v četrti Kensington, kjer se nahaja pogorela stolpnica Grenfell Tower. Med 50 in 60 zbranih se je ločilo od množice in vstopilo v poslopje lokalnih oblasti Kensingtona.

Kot je dejal eden izmed udeležencev, tisti, ki so po požaru ostali brez doma, potrebujejo pomoč takoj. "Nihče ne ve, kaj se dogaja. Ljudje so zelo jezni. Ti ljudje ne bi smeli spati na ulicah," je dejal po poročanju BBC.


Zbrani protestniki med drugim od pristojnih oblasti terjajo zaveze glede pomoči žrtvam in tudi glede ukrepanja v povezavi z drugimi stavbami v okrožju, ki bi jim lahko grozila enaka usoda kot pogoreli stopnici.

Po navedbah organizatorjev protestov lokalni voditelji niso govorili z njimi, so pa v izjavi obljubili, da bodo toliko ljudi, kot je mogoče, namestili v okolici, za vse pa priskrbeli posebna sredstva za pomoč. Niso pa navedli števila prebivalcev stolpnice, kar je bila ena od zahtev protestnikov.

Na območje je sicer prispela tudi policija, ki je tudi oblikovala barikado, kar je po navedbah protestnikov vodilo v "fizično konfrontacijo" med stranema.

Potem ko se je včeraj srečala s preživelimi v požaru, je premierka Theresa May naznanila oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške. Vključuje tudi cilj zagotovitve novih domovanj za preživele v roku treh tednov, in sicer čim bliže njihovemu dosedanjemu domu. V vmesnem času naj bi plačevali za stroške njihovega bivanja.