Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bela hiša: Trump je izgubil zaupanje v Flynna

Deli na:
Bela hiša: Trump je izgubil zaupanje v Flynna

Foto: Profimedia

Michael Flynn naj ne bi odstopil s položaja svetovalca za nacionalno varnost, ker bi kršil zakon, ampak zato, ker je predsednik Trump izgubil zaupanje vanj.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je včeraj zatrdil, da Michael Flynn ni odstopil s položaja svetovalca za nacionalno varnost, ker bi kršil zakon, ampak zato, ker je predsednik Donald Trump izgubil zaupanje vanj. Pozivi k preiskavi se medtem nadaljujejo in prihajajo tudi od kongresnih republikancev.

Spicer je dejal, da je Trump pred 17 dnevi dobil informacijo od glavnega pravnika Bele hiše Donalda McGahna, da Flynn ni bil iskren, ko je zanikal, da se je decembra lani z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom pogovarjal o ameriških sankcijah proti Rusiji.

Trump je nato McGahnu naročil, naj odkrije ali gre za kršitev zakona, in pravnik naj bi ugotovil, da gre le za kršitev zaupanja. Na vprašanje, zakaj je Trumpova svetovalka Kellyanne Conway še v ponedeljek po izrecnem naročilu Trumpa zagovarjala Flynna in trdila, da mu predsednik povsem zaupa, pa je Spicer odgovoril, da je šlo za proces, ki se je razvijal.

Vodilni republikanci, med njimi predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, menijo, da Trump ni naredil nič narobe, saj je Flynna zaprosil za odstop takoj, ko je vanj izgubil zaupanje. A vsi republikanci niso istega mnenja. Senator John Cornyn iz Teksasa se zavzema za preiskavo, podobno menita Roy Blunt iz Missourija in Lindsey Graham iz Južne Karoline.


Predsednik odbora za obrambo John McCain iz Arizone, ki že vodi preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve, je dejal, da je Bela hiša v razsulu, Flynnov odstop pa je le ena od zadev, ki po njegovem mnenju sprožajo vprašanja glede Trumpove administracije namenov z Rusijo.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Beli hiši je izrazil tudi poveljnik ameriških posebnih enot, general Tony Thomas. Opozoril je, da se to čuti skozi vojaške vrste, in izrazil upanje, da bo Washington hitro uredil zadeve, saj so ZDA trenutno v vojni.

V Washingtonu se tako začenja obdobje vprašanj o tem, kaj je predsednik vedel in kdaj, kar neprijetno spominja na 70. leta prejšnjega stoletja, ko je odstopil predsednik Richard Nixon.

Odstop je včeraj napovedal tudi direktor tajne službe, ki varuje predsednika ZDA. Joseph Clancy je bil najprej od oktobra 2014 na položaju vršilca dolžnosti, nato pa od februarja 2015 na položaju direktorja. Kot razlog za odstop s 4. marcem je navedel zasebne razloge.

Urad za vladno etiko je medtem priporočil preiskavo Trumpove svetovalke Conwayjeve zaradi morebitne kršitve etičnih pravil, ker je kot javna uslužbenka delala reklamo za prodajne artikle Trumpove hčerke Ivanke.