hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Begunce, ki so v Hongkongu skrivali Edwarda Snowdna, bodo izgnali

Deli na:
Begunce, ki so v Hongkongu skrivali Edwarda Snowdna, bodo izgnali

Foto: Reuters

Skupini beguncev, ki so v Hongkongu začasno nudili zatočišče Edwardu Snowdnu, grozi izgon, saj so mestne oblasti zavrnile njihovo prošnjo za zaščito.

Filipinski in šrilanški begunci - par z dvema otrokoma in mama s petletno hčerko - so leta 2013 pomagali nekdanjemu uslužbencu ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA), potem ko je s strežnika agencije odnesel veliko količino zaupnih podatkov.

S Havajev je odpotoval v Hongkong, kjer je najprej stanoval v hotelu, a je od tam odšel iz strahu, da ga bodo odkrili. Približno dva tedna so ga begunci skrivali v svojih domovanjih, nakar se je zatekel v Rusijo. Njihova zgodba je prišla na dan šele konec lanskega leta.

Po letih čakanja in upanja, da bo vlada prisluhnila njihovi prošnji in jih ne bo vrnila v domovine, so pristojne oblasti danes njihove vloge zavrnile, je sporočil njihov odvetnik.

V svoji prošnji za zaščito so se sklicevali na mučenje in pregon, ki da so ga bili deležni v svojih domovinah. A kot so odločile pristojne oblasti, naj bi bile njihove domovine varne države, je pojasnil njihov odvetnik in napovedal pritožbo.

Kot trdijo begunci, so jih hongkonške oblasti spraševale tudi o njihovih povezavah s Snowdnom, preiskovali naj bi jih celo agenti iz njihovih lastnih držav.