Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Barroso: Za rešitev evra je treba narediti vse

Deli na:
Barroso: Za rešitev evra je treba narediti vse

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob robu kongresa EPP v Marseillu voditelje držav EU pozval, naj naredijo vse, da rešijo evro. Predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker pa je pred začetkom vrha unije, ki bi lahko določil usodo skupne evropske valute, izrazil nasprotovanje zahtevam Velike Britanije za zaščito njenih interesov.  

"Ves svet gleda. Narediti moramo vse, da rešimo evro," je Barroso dejal ob prihodu v Marseille, kjer pred začetkom vrha tečejo pogovori predstavnikov evropskih konservativnih strank. "Zelo pomembno je, da vsi skupaj, cela EU, dokažemo, da je evro trajen," je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah je v središču krize problem zaupanja in verodostojnosti. "Zato hočemo več sodelovanja, več proračunske discipline," je opozoril in dodal, da je tokratni vrh ključnega pomena.

V Marseillu pred začetkom vrha v Bruslju poteka kongres Evropske ljudske stranke (EPP), ob robu kongresa pa se je že sestalo več predsednikov vlad držav EU, da bi zbližali svoja stališča o tem, kako končati dve leti trajajočo dolžniško krizo območja evra.

Nemčija in Francija se zavzemata za novo evropsko pogodbo, ki bi od držav zahtevala večjo proračunsko disciplino, dopuščata pa tudi možnost posebne pogodbe za območje evra.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy medtem meni, da je mogoče zaostritev verodostojnosti proračunskih pravil in zagotovitev njihovega spoštovanja doseči z zgolj manjšimi spremembami pogodbe, ki naj ne bi terjale ratifikacije v parlamentih vseh članic unije. Van Rompuy je tudi proti nemškemu in francoskemu zavzemanju, da se Evropski komisiji dovoli nadzor nad nacionalnimi proračuni.

Britanski premier David Cameron pa je pred začetkom odločilnega vrha EU zagrozil, da ne bo podpisal spremenjene pogodbe EU, če spremembe ne bodo vsebovale zadostnih varovalk za britanske nacionalne interese. Podobne varovalke bo zahteval tudi v primeru posebne pogodbe znotraj območja evra, če se bodo te dotikale ustanov unije.

Juncker je danes ostro nastopil proti zahtevam otoka. "Ni sprejemljivo, da Velika Britanija na področju finančnih storitev zase zahteva pravice in svobodo, ki jih druge države članice nimajo," je poudaril za francoski radio Info.