Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Balkan v smrtonosnem primežu zime

Deli na:
Balkan v smrtonosnem primežu zime

Foto: Reuters

V več balkanskih državah danes povzročata težave močno sneženje in hud mraz, ki sta na Hrvaškem in v Srbiji po zadnjih podatkih zahtevala pet smrtnih žrtev. Največ preglavic sicer sneg povzroča voznikom, še posebej v Srbiji in BiH, medtem ko so se razmere na Hrvaškem po sobotnem kaosu danes nekoliko umirile, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Hrvaškem so zaradi mraza ali snega umrli štirje ljudje, danes poročajo hrvaški mediji. Ena oseba je izgubila življenje zaradi napora med čiščenjem snega pred svojo hišo, trije ljudje pa so umrli zaradi podhladitve. Po poročanju spletnega portala Index.hr so bili vsi trije kronični bolniki, ki se jim je zaradi mraza poslabšalo stanje.

Sneženje, ki je v soboto ohromilo večji del države, je zvečer ponehalo, razmere na hrvaških cestah pa so se ponoči nekoliko izboljšale. O težavah v prometu danes poročajo še iz Like, kjer je ponekod zapadlo več kot pol metra snega, močan veter pa povzroča snežne zamete. Nizke temperature in snežni zameti botrujejo tudi precejšnjim zamudam v železniškem prometu na Hrvaškem.

Ob morju pa piha močna burja, ki ponekod presega 200 kilometrov na uro. Med drugim je veter povzročil okvare električnega omrežja, zaradi česar je od sobote zvečer brez elektrike več krajev južno od Karlobaga in severno od Jablanca, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Močna burja je zajela tudi območje Makarske, na vrhu Biokova pa je zapadel sneg.

O smrtnem primeru zaradi podhladitve danes poročajo tudi iz Srbije. V Novem Sadu je v svoji hiši med spanjem zmrznil 60-letni moški.


V Srbiji sicer danes povzroča težave predvsem sneg, ki ga je ponekod zapadlo več kot pol metra. Marsikje je zato prišlo do zastojev, številne ceste so zaradi vozil, ki so obtičala na vozišču, zaprte. Vremenoslovci za danes napovedujejo novo sneženje.

Najhuje je v Vojvodini, kjer so ljudje na glavni avtocesti, ki povezuje Beograd z Madžarsko, obtičali za več ur. Na območju piha tudi močan veter, ki v okolici Subotice povzroča tudi do šestmetrske zamete. Neka ženska, ki je na poti v porodnišnico obtičala v zastoju, je v tovornjaku rodila deklico, ki ji je po poročanju srbske televizije dala ime Snežana (Sneguljčica).

Srbski premier Ivica Dačić, je zaradi težav s snegom ukazal vsem razpoložljivim policistom, naj sodelujejo v reševalnih operacijah. Iz zastojev so doslej rešili 360 ljudi, med njimi devet otrok, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Vojvodinska vlada pa se je zaradi težav, ki jih povzroča sneg, danes sešla na izredni seji.

O težavah v prometu zaradi snega poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine, kjer je snežilo v soboto in danes ponoči. Kot je danes sporočilo združenje avtoklubov v BiH, je zaradi slabega vremena zaprtih več cest na zahodu države.

Med balkanskimi državami, ki jih je danes zajel hladni val, je tudi Črna gora, kjer se je živo srebro danes spustilo do minus 12 stopinj Celzija. Še posebej na severu države pa sneg in poledica povzročata težave v prometu, poroča Tanjug.