Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijsko vlado bo vodil Mitterlehner, ki je pred velikim izzivom

Deli na:
Avstrijsko vlado bo vodil Mitterlehner, ki je pred velikim izzivom

Foto: Getty Images

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je včeraj podkanclerju Reinholdu Mitterlehnerju iz ljudske stranke (ÖVP) začasno poveril vodenje vlade. Pred tem je dosedanji socialdemokratski kancler Werner Faymann Fischerju formalno podal svoj odstop, s katerim je včeraj presenetil politiko in javnost.

Pred novim začasnim kanclerjem Mitterlehnerjem so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sedaj napeti časi. 60-letni začasni kancler je sicer leta 2014 prevzel vodenje ÖVP in tedaj je v stranki zavel svež veter. A tudi konservativci so tako kot socialdemokrati zaradi bolečih volilnih porazov - predvsem v aprilskem prvem krogu predsedniških volitev - v krizi.

Po mnenju političnih opazovalcev so zato Mitterlehnerju dnevi na čelu stranke šteti, kar naj bi bilo slišati tudi iz samih vladnih krogov. Za ovratnik naj bi mu dihal priljubljeni 29-letni zunanji minister Sebastian Kurz.

Faymann, ki je bil tudi na čelu socialdemokratske stranke (SPÖ), je včeraj presenetljivo odstopil z vseh funkcij. 56-letni kancler, ki je bil na položaju od decembra 2008, se je za odstop odločil po porazu svoje stranke v prvem krogu predsedniških volitvah pred dvema tednoma, na katerih je slavil svobodnjak Norbert Hofer.

Kot je ob odstopu povedal Faymann, z vseh položajev odhaja zaradi izgube močne podpore znotraj stranke. Kot navaja dpa, naj bi se vse od poraza kandidata SPÖ na predsedniških volitvah v stranki soočal s pozivi k odstopu.

Na čelu socialdemokratov je Faymanna začasno nasledil 66-letni dunajski župan Michael Häupl. Slednji je še pred izrednim srečanjem strankinega vrha spregovoril o "fazi razmisleka" in ni želel odgovarjati na vprašanja o tem, kdo bo Faymanna nasledil dolgoročno. Več deželnih vodij SPÖ je sicer omenjalo vodjo avstrijskih železnic Christiana Kerna. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bodo avstrijski socialdemokrati novega predsednika izbirali na kongresu stranke 25. junija.