nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski svobodnjaki o "grozljivem obsegu nepravilnosti" na predsedniških volitvah

Deli na:
Avstrijski svobodnjaki o "grozljivem obsegu nepravilnosti" na predsedniških volitvah

Foto: Facebook

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so danes na avstrijsko ustavno sodišče vložili pritožbo zaradi izidov drugega kroga predsedniških volitev 22. maja. Na njih je bivši predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen s 50,3 odstotka podpore tesno porazil kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja, ki je prejel 49,7 odstotka glasov.

"(Vodja FPÖ) Heinz-Christian Strache vložil pritožbo zaradi izidov predsedniških volitev," je tvitnil tiskovni predstavnik avstrijskega ustavnega sodišča Christian Neuwirth, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strache je nato na novinarski konferenci na Dunaju odločitev utemeljil z "več kot grozljivim obsegom nepravilnosti". "Nismo užaljeni poraženci. Gre za zaščito temeljev demokracije," je dejal ter izpostavil, da bi brez nepravilnosti Hofer lahko postal predsednik države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pritožba FPÖ obsega 150 strani.

Hofer je v drugem krogu dobil le 30.863 glasov manj kot Van der Bellen, rezultat pa je bil tako tesen, da so končen rezultat prinesli glasovi po pošti. FPÖ trdi, da je na volitvah prišlo do več nepravilnosti, od predčasnega odprtja kuvert z glasovanja po pošti do štetja glasovnic.

Kot navaja AFP, oblasti že preučujejo več primerov domnevnih nepravilnosti, med katerimi naj bi šlo v glavnem za omenjeno predčasno odpiranje kuvert, kar pa naj ne bi spremenilo rezultata.

Iz ustavnega sodišča so danes še sporočili, da načrtujejo objavo odločitve glede današnje pritožbe FPÖ do 8. julija, ko naj bi Van der Bellen prevzel položaj predsednika od Heinza Fischerja.

Ustavno sodišče lahko odredi ponovitev volitev v spornih volilnih okrožjih, če ugotovi, da je prišlo do nepravilnosti, ki so vplivale na volilni rezultat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi Hofer zmagal, bi bila Avstrija prva članica EU s skrajno desnim predsednikom.