Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski socialdemokrati pripravljeni sodelovati s svobodnjaki

Deli na:
Avstrijski socialdemokrati pripravljeni sodelovati s svobodnjaki

Foto: Profimedia

Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) so štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami spremenili svoje smernice, ki po novem odpirajo možnost za oblikovanje koalicije s svobodnjaki (FPÖ).

Do sedaj je namreč za SPÖ veljala načelna prepoved takšnega sodelovanja na zvezni ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Socialdemokrati se bodo v prihodnje tako lahko odločili tudi za sodelovanje v koaliciji s svobodnjaki, vendar bodo pogoj za takšno sodelovanje skupen sklop vrednot in več koalicijskih pogojev. Kakršenkoli koalicijski dogovor s FPÖ bi sicer morali potrditi še člani SPÖ.

Glede na prihajajočo odločitev o smernicah stranke, je to sedaj pravi korak, je dejal predsednik SPÖ in kancler Christian Kern. "Sedaj je v rokah FPÖ, če želijo priti nazaj v igro," je dodal.

S tem bi se končal 30-letni temeljni dogovor socialdemokratov, ki so leta 1986 prekinili sodelovanje s FPÖ, ko je predsednik svobodnjakov postal sporen desničar Jörg Haider. Na enem od vrhov SPÖ so se nato dogovorili, da s svobodnjaki na zvezni ravni ne bodo več sodelovali.

Po propadu koalicije med SPÖ in Ljudsko stranko (ÖVP) maja letos, se obe stranki trudita oblikovati nove strateške možnosti. V javnomnenjskih raziskavah trenutno vodi ÖVP z okoli 34 odstotki, priljubljenost jim je precej narasla, ko je postal predsednik stranke zunanji minister Sebastian Kurz. SPÖ in FPÖ trenutno uživata okoli 25-odstotno podporo.