Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijska ljudska stranka in svobodnjaki sklenili dogovor o vladi

Deli na:
Avstrijska ljudska stranka in svobodnjaki sklenili dogovor o vladi

Sebastian Kurz - Foto: Reuters

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) so danes zaključili koalicijska pogajanja in sklenili dogovor o oblikovanju vlade, sta pred novinarji potrdila prva moža strank, bodoči kancler Sebastian Kurz in njegov vicekancler Heinz-Christian Strache.

Zadovoljni smo, da dosegli dogovor," je na skupni novinarski konferenci s Strachejem dejal Kurz. "Volivci so nam dali jasen mandat, da poskrbimo za njihove skrbi, še posebej na področju varnosti," je dodal Strache.

Kurz in Strache nista spregovorila niti o kadrovskih niti o vsebinskih podrobnostih. V soboto bosta o programu in vladni ekipi obvestili predsednika države Alexandra Van der Bellna. Ta ju bo sprejel ob 8.30, nakar je ob 10. uri predvideno ločeno zasedanje vodstva obeh strank. Vladno ekipo in koalicijski dogovor bosta stranki predstavili popoldne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

To bo tretja črno-modra koalicijska vlada v povojni Avstriji. Pred Van der Bellnom naj bi prisegla v ponedeljek, v sredo pa v parlamentu predstavila svoj program.

31-letni Kurz bo tako postal najmlajši predsednik vlade katerih od evropskih držav, z FPÖ pa v vlado še ene od teh vstopa skrajno desna stranka.

Stranki sta dogovor o sestavi nove vlade uspeli doseči točno dva meseca po parlamentarnih volitvah, ki so potekale 15. oktobra. Pogajanja so trajala približno sedem mesecev. V središču so bili pogovori o davčni reformi, krepitvi neposredne demokracije in usmeritvah glede migracij.

V zadnjih dveh dneh so potekala še zadnja intenzivna pogajanja, predvsem glede državljanskih pobud v okviru t. i. neposredne demokracije ter kadrovskih zadev.

Na volitvah oktobra je slavil ÖVP z 31,5 odstotka odstotka glasov podpore, tretji so bili socialdemokrati, dosedanji koalicijski partnerji ljudske stranke, ki so dobili 26,9 odstotka glasov. FPÖ je bil tretji s 26 odstotka.

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi nova vlada imela 14 ministrstev, od tega naj bi jih bilo predvidoma osem v rokah ljudske stranke, čeprav je bila doslej običajna praksa, da sta si koalicijski stranki razdelili ministrstva na polovico, ter dva državna sekretarja. ÖVP naj bi osem ministrstev dobila v primeru, če bo FPÖ na čelu ministrstva za notranje zadeve, obrambo in zunanjo politiko.

FPÖ je na položaj zunanje ministrice predlagal nestrankarsko publicistko in strokovnjakinjo za Bližnji vzhod Karin Kneissl. Želja mandatarja za sestavo nove vlade je tudi, da bi nova avstrijska vlada imela več žensk kot doslej. V dosedanji črno-rdeči koaliciji med ÖVP in socialdemokrati (SPÖ) so bile tri.

Strache bo vicekancler, ki naj bi bil poleg tega zadolžen za kadrovske zadeve, šport in morda tudi turizem, poroča dnevnik Der Standard. Predsedniški kandidat svobodnjakov in eden od predsednikov nationalrata Norbert Hofer naj bi bil na čelu ministrstva za infrastrukturo, pod njegovo pristojnostjo pa bi se lahko znašle še raziskave.

Od leta 2013 je bila v Avstriji na oblasti koalicija med ÖVP in SPÖ, a je v zadnjem letu prihajalo do vedno večjih razhajanj in obojestranskega nezaupanja, zaradi česar je zastalo uresničevanje reform. Spomladi letos so nato parlamentarne stranke dosegle dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah.