Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci uvajajo digitalne vinjete; kdaj jim bomo sledili Slovenci?

Deli na:
Avstrijci uvajajo digitalne vinjete; kdaj jim bomo sledili Slovenci?

Foto: Arhiv Reporterja

Digitalne vinjete bodo naslednje leto na voljo lastnikom osebnih motornih vozil in motorjev; zanje se bosta že takoj odločili dve tretjini Avstrijcev.

V Avstriji bodo običajne vinjete z letom 2018 dobile "digitalne sestre". Raziskava je pokazala, da se bosta že v prvem letu za digitalno vinjeto odločili okoli dve tretjini uporabnikov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Digitalne vinjete bodo na voljo lastnikom osebnih motornih vozil in motorjev, pojasnjuje upravljalec avstrijskih avtocest Asfinag na spletni strani. Cene in obdobje trajanja bodo enake ne glede na obliko vinjete. Digitalne vinjete bodo začele veljati z letom 2018, v prodaji pa bodo od novembra letos.

Nova oblika vinjete bo vezana na registrsko tablico. S tem odpade lepljenje in nato tudi odstranjevanje vinjete s stekla. Prav tako bodo te vinjete prav prišle lastnikom t. i. menjalnih tablic - v Avstriji lahko lastnik namreč na eno registrsko tablico registrira do tri vozila, sedaj pa bo lahko za vse tri uporabljal tudi zgolj eno vinjeto. V Avstriji ima menjalne tablice okoli 420.000 ljudi.

Anketa, ki jo je ta teden povzela APA, kaže, da se bosta okoli dve tretjini Avstrijcev odločili za digitalno vinjeto. Da bodo vinjeto za leto 2018 kupili prek spleta, napoveduje 60 odstotkov vprašanih. Še 18 odstotkov jih o tem razmišlja. Po besedah prvega moža Asfinaga Klausa Schierhackla so rezultati pozitivno presenetili, zato pa bo Asfinag za prihodnje leto izdelal manj vinjet v obliki nalepk od načrtov.


Digitalno vinjeto bo mogoče kupiti prek registracije na spletni strani oziroma mobilne aplikacije. Avstrijci bodo ponudili tako 10-dnevne, dvomesečne kot tudi letne digitalne vinjete. Plačilo bo možno s kreditnimi karticami, prek Paypala ali nakazila, pojasnjuje Asfinag. Ne bo pa mogoče digitalne vinjete plačati z gotovino.

Asfinag ob tem zaradi evropskih pravil o varstvu pravic potrošnikov strankam želi omogočiti, da od spletnega nakupa vinjete odstopijo v 14 dneh. Odstopiti bo možno tudi z obvestilom prek navadne pošte, kar postopek podaljša še za tri dni. Posledica je, da bo digitalna vinjeta veljavna šele 18. dan po nakupu in bo šele takrat veljala za uporabo na avtocestah in hitrih cestah v Avstriji. Na primer: če boste vinjeto na spletu kupili 1. marca, bo začela veljati 19. marca, navaja upravljalec.

Vendar pa digitalna vinjeta omogoča naknadno spreminjanje podatkov. Če je na primer uporabnik kupil desetdnevno vinjeto, ki pa bi jo sedaj želel uporabljati na druge dneve ali z drugim avtomobilom, lahko pred začetkom veljavnosti na spletu spremeni podatke.

Nadzor bodo avstrijski nadzorniki izvajali kot doslej, torej naključno. Tako ne bodo imetniki digitalnih vinjet nič bolj podvrženi nadzoru od tistih, ki bodo uporabljali stare vinjete, zagotavljajo na Asfinagu.

Schierhackel je sicer dodal še, da obe vrsti vinjet Asfinag staneta približno enako - pri klasičnih vinjetah več stane izdelava, pri digitalnih dodatni stroški nastanejo zaradi provizije izdajateljem kreditnih kartic oziroma drugim ponudnikom plačilnih storitev. Načrtov, da bi klasične vinjete povsem ukinili, zaenkrat ni.