Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci prijeli ukrajinskega oligarha, ki ga hočejo v ZDA in Španiji

Deli na:
Avstrijci prijeli ukrajinskega oligarha, ki ga hočejo v ZDA in Španiji

Foto: Profimedia

Ukrajinskega oligarha Dmitra Firtaša Američani obtožujejo podkupovanja, Španci pa tesnih vezi z organiziranim kriminalom in pranja denarja.

Avstrijske oblasti so včeraj prijele vplivnega ukrajinskega oligarha Dmitra Firtaša na podlagi evropskega zapornega naloga v povezavi z obtožbami o organiziranem kriminalu in nezakonitim pranjem denarja V Španiji. Prijeli so ga po tem, ko je prizivno sodišče na Dunaju odredilo njegovo izročitev ZDA, kjer ga iščejo zaradi podkupovanja.

Firtaša so na Dunaju že prijeli marca 2014 na podlagi obtožb v ZDA, da je še s petimi ljudmi plačal najmanj 18,5 milijona ameriških dolarjev podkupnin indijskim uslužbencem, da bi pridobili pravice za kopanje titana v Indiji leta 2006. ZDA zahtevajo njegovo izročitev, ker so pri tem uporabljali ameriške finančne institucije, potovali iz in v ZDA ter v ZDA uporabljali komunikacijska sredstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po plačilu za Avstrijo rekordne varščine 125 milijonov evrov so ga izpustili na prostost, a je moral v državi ostati do odločitve prizivnega sodišča. Avstrijsko sodišče je namreč aprila 2015 zavrnilo njegovo izročitev ZDA kot politično motivirano, navaja nemška tiskovna agencija dpa.


Prizivno sodišče pa je včeraj v presenetljivi odločitvi prejšnjo sodbo razveljavilo in odredilo njegovo izročitev ZDA. Ko je odhajal s sodišča, so ga nato policisti v civilu prijeli na podlagi španskega zapornega naloga.

Sodnik v Barceloni je zahteval njegovo izročitev Španiji, kjer ga obtožujejo tesnih vezi z organiziranim kriminalom in pranja 10 milijonov evrov v nepremičninskih poslih v Španiji. Evropski zaporni nalog zanj je Španija izdala novembra lani.

Avstrijsko pravosodno ministrstvo bo sedaj odločilo, če in kateri državi ga bodo izročili, so na ministrstvu povedali za dpa.

Milijonar Firtaš, eden najbogatejših Ukrajincev, vse obtožbe zanika. Podpiral je bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, preden je bil strmoglavljen z oblasti februarja 2014. V lasti ima opozicijsko televizijo v Ukrajini, kjer ima prav tako vrsto zakonskih in davčnih težav.