Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci na referendumu o odpravi naborniške vojske

Deli na:
Avstrijci na referendumu o odpravi naborniške vojske

Foto: Reuters

Avstrija bo na začetku prihodnjega leta odločala o prihodnosti splošne vojaške obveznosti in civilnega služenja vojaškega roka. Avstrijski zvezni parlament je včeraj odločil, da bo 20. januarja prihodnje leto referendum, na katerem bodo volivci odločali, ali naj se avstrijska vojska spremeni iz naborniške v profesionalno.

Avstrijska vladajoča koalicija je glede te teme razdeljena. Socialdemokratka stranka (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) se zavzemajo za profesionalno vojsko, medtem ko desnousmerjena Ljudska stranka (ÖVP), Zeleni in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) želijo ohraniti obvezno služenje vojaškega roka za moške, ki trenutno traja šest mesecev.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da vprašanje naborniške oz. poklicne vojske deli tudi avstrijsko javnost. Po zadnjih anketah je sicer nekoliko več tistih, ki so za ohranitev naborniške vojske, vendar pa so številni Avstrijci še neodločeni. Strokovnjaki zato menijo, da je izid referenduma še nemogoče napovedati.

Nasprotnike profesionalne vojske skrbi, da bo nov sistem pomenil konec avstrijskega civilnega služenja, za katerega se zdaj lahko odločijo mladi moški, ki ne želijo služiti vojaškega roka. S civilnim služenjem vojaškega roka se namreč polnijo vrste številnih reševalnih organizacij v Avstriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.