sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija za pošiljanje vojakov na zunanje meje EU

Deli na:
Avstrija za pošiljanje vojakov na zunanje meje EU

Foto: Bobo

Avstrija se zavzema za skupno delovanje evropskih držav v begunski krizi in bo predlagala vzpostavitev civilno-vojaške misije za zaščito zunanjih meja EU, je danes po pogovorih z obrambno ministrico Andrejo Katič v Ljubljani dejal avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil. Ministra sta se strinjala, da je nujna skupna evropska usmeritev.

Kot je pojasnil Doskozil na novinarski konferenci, bi lahko civilno-vojaško misijo vzpostavili hitreje kot predvideno misijo agencije EU za zunanje meje Frontex, ki naj bi se s sedanjih 400 razširila na 4000 pripadnikov. Dejal je, da dvomi, da bo to preoblikovanje zaradi načina delovanja Frontexa lahko hitro, civilno-vojaška misija pa bi po drugi strani omogočila relativno hitro odzivanje.

Ko bi se Frontexova misija oblikovala, pa bi po Doskozilovih besedah od civilno-vojaške prevzela skupno varovanje zunanjih meja, ki je po mnenju ministra ključnega pomena za obvladovanje begunske krize. "To je najpomembnejša naloga, ki nas bo zaposlovala v prihodnosti kot del tega skupnega varnostnega aparata v Evropi," je ocenil.

Avstrija namerava civilno-vojaško misijo predlagati na srečanju obrambnih ministrov srednjeevropskih držav, ki bo prihodnji teden na Dunaju, je še povedal Doskozil. Ali v tej misiji vidi tudi Slovenijo, ni pojasnil.

Sloveniji se je sicer zahvalil, da je v begunski krizi nadzirala meje in sodelovala pri zaprtju balkanske poti, kar je sicer posledica skupnega delovanja držav na balkanski poti. Vsaj trenutno so se zato razmere umirile.

Katičeva je poudarila, da je v begunski krizi nujno dobro sodelovanje med vsemi državami, da je treba iskati skupno evropsko rešitev in da je treba odstraniti vzroke za krizo. Ob tem je izpostavila tudi nujnost sodelovanja med obrambnim, zunanjim in notranjim ministrstvom, s čimer se je strinjal tudi avstrijski minister.

Doskozil je dejal, da v Avstriji trenutno vsak dan prejmejo med 100 in 120 prošenj za azil, a ob izboljšanju vremena je pričakovati večji naval beguncev. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo zaprtje balkanske poti botrovalo preusmeritvi begunskih tokov čez Madžarsko in tudi čez Italijo.

Italijanska tihotapska pot po besedah ministra "ni od včeraj", zato ne bi bilo prav, da bi Avstrija čakala na nadaljnji razvoj dogodkov, temveč mora ukrepati zdaj, med drugim z okrepitvijo varovanja mejnega prehoda Brenner na italijansko-avstrijski meji.

Ministra sta se po besedah Katičeve danes zavzela za okrepitev sicer uspešnega sodelovanja tudi na drugih področjih, kot so vojaška kartografija, skupna vojaška usposabljanja in vaje ter varnostno-obveščevalno področje.

Katičeva je avstrijskemu kolegu tudi predstavila dogodke ob 100-letnici prve svetovne vojne in pot miru med Alpami in Jadranom. Posvetovala sta se tudi o vojaških reformah v Sloveniji in Avstriji in govorila o skupnih regionalnih pobudah.

Avstrijski minister, ki je pristojen tudi za šport, si je v okviru obiska v Sloveniji v nedeljo ogledal tekmo v smučarskih poletih in zaključek svetovnega pokala v Planici. Glavni del obiska pa je danes, ko ga je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, na programu pa ima tudi srečanje s predstavniki odbora za obrambo v državnem zboru.