Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija naj bi zapravila 1,1 milijona evrov za "utrditev" mejnega prehoda Brenner

Deli na:
Avstrija naj bi zapravila 1,1 milijona evrov za "utrditev" mejnega prehoda Brenner

Foto: Getty Images

Dela za zavarovanje meje z Italijo na prehodu Brenner - zanje se je Avstrija odločila v strahu, da se utegne po zaprtju t. i. balkanske migracijske poti okrepiti tok beguncev preko Italije - bodo stala 1,1 milijona evrov, je včeraj v odboru avstrijskega parlamenta za notranje zadeve razkrila notranja ministrica v odhodu Johanna Mikl-Leitner.

Gradbena dela, ki bodo omogočila uvedbo novega, strožjega mejnega režima na najpomembnejšem mejnem prehodu med Avstrijo in Italijo, so se začela v torek in bodo predvidoma zaključena do konca maja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija naj bi nameravala mejni nadzor na Brennerju uvesti najkasneje do 1. junija. Nadzor cestnega in železniškega prometa, namenjen iskanju migrantov, ki skušajo nezakonito prestopiti mejo, naj bi sicer prilagajali razmeram na terenu. Ali bo na meji zgrajena ograja oziroma kako dolga naj bi bila, zaenkrat ni povsem jasno.

Na prehodu bodo med drugim uvedli hitre postopke, s katerimi bodo že na sami meji ugotavljali, ali nekdo načeloma izpolnjuje pogoje za azil v Avstriji. Na ta način naj bi zagotovili, da število novih prosilcev za azil v državi letos ne bo preseglo s strani vladne koalicije določene zgornje meje 37.500; trenutno jih je že 17.200, poroča APA.

Uvedba strožjega mejnega režima na Brennerju naj bi sovpadala s sprejetjem nove, strožje azilne zakonodaje v Avstriji, ki bo med drugim omogočila uvedbo omenjenih hitrih azilnih postopkov neposredno na meji.

Italija je zaradi načrtov Avstrije ogorčena in med drugim opozarja, da je povezava preko Brennerja ena glavnih prometnih povezav v Evropi in da utegne biti promet tam v primeru uvedbe mejnih kontrol resno oviran.

Dunaj na očitke Rima odgovarja, da je na Italiji, da vzpostavi na svojem ozemlju t. i. žariščne točke za migrante in jim prepreči pot naprej, tako da uvedba nadzora sploh ne bo potrebna. Padel je že tudi predlog, da bi državi na italijanski strani uvedli skupne policijske patrulje, če italijanski policisti sami ne bi bili kos nalogi.