Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralci med amnestijo oblastem predali 51.000 kosov strelnega orožja

Deli na:
Avstralci med amnestijo oblastem predali 51.000 kosov strelnega orožja

Tudi to lahko kupite. - Foto: Profimedia

Avstralci so med trimesečno amnestijo za lastnike neprijavljenega orožja, ki jo je 1. julija razglasila avstralska vlada in se je iztekla 30. septembra, oblastem izročili 51.000 kosov strelnega orožja, je danes sporočil premier Malcolm Turnbull.

"Prav vsak od teh 51.000 kosov orožja bi lahko bil uporabljen v zločinu, v katerem bi lahko bili ubiti Avstralci. Sedaj se to ne more zgoditi," je informacijo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentiral premier.

Obenem je sicer zavrnil pozive k podaljšanju amnestije, ki so se okrepili po nedavnem strelskem pokolu v Las Vegasu. Kot je dejal, ne izključuje morebitne ponovne amnestije v prihodnosti, a tokratna je bila tako zelo učinkovita ravno zato, ker je imela svoj "začetek, sredino in konec".

To je bila prva amnestija za orožje na zvezni ravni v Avstraliji po letu 1996, ko so jo razglasili po pokolu v Port Arthurju na Tasmaniji, kjer je strelec v dveh dneh pobil 35 ljudi.

Po amnestiji je takratna vlada pod vodstvom premierja Johna Howarda sprejela strogo zakonodajo o lastništvu orožja, ki za posedovanje nezakonitega orožja predvideva do 280.000 avstralskih dolarjev (142.000 evrov) kazni ali do 14 let zapora.

A čeprav ima Avstralija tako danes enega najstrožjih in najučinkovitejših zakonov o orožju na svetu, je po ocenah oblasti v obtoku okoli četrt milijona kosov neprijavljenega strelnega orožja, tudi avtomatskega. Nezakonito orožje je bilo v zadnjih letih tudi uporabljeno v več terorističnih napadih v Avstraliji, še dodaja dpa.