stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avantura: Poletne počitnice na hrvaškem svetilniku

Deli na:
Avantura: Poletne počitnice na hrvaškem svetilniku

Foto: Arhiv Reporterja

Če ste ljubitelj samote na morskih počitnicah, radi v daljavi opazujete svetilnike, kako se ob njih zaletava morje ..., si lahko omislite tudi takšne počitnice. Na Hrvaškem je precej svetilnikov, ki jih je mogoče najeti.

Svetilnik Porer leži na istoimenskem otočku, širokem le 80 metrov, 2,5 kilometra od kopnega in kraja Premantura. Sončni zahod tam slovi kot eden najlepših na Jadranu.

Sosed dinozavra

Stolp svetilnika, zgrajenega leta 1833, je visok 35 metrov. Tam so tri manjša pristanišča, kjer je tudi najbolj priporočljivo kopanje. Morski tokovi okoli otočka so zelo močni in ni varno plavati dlje kot petdeset metrov. Tudi deskanje je priporočljivo samo najbolj izkušenim, saj je precej vetrovno. Navdušeni bodo potapljači, tam je veliko plitvin in podmorskih klifov.

Močni tokovi in mešanje hladnejših in toplejših slojev vode omogočajo izredno bogato ribolovno območje. Ribiči imajo tam priložnost ujeti kar 90 odstotkov vseh rib, ki živijo v Jadranu. Okoliške plitvine Kršin, Fenoliga in Veliki Balkun so pokopališča številnih ladij, ki so klonile pod razburkanimi valovi okoli Porerja. Otoček Fenoliga leži v neposredni bližini Porerja in je nedvomno vreden ogleda, saj so tam ohranjene stopinje dinozavrov. Na svetilniku Porer sta dva apartmaja za štiri osebe. V glavni sezoni staneta okoli tisoč evrov na teden.

Obdan s Kornati

Svetilnik Tajer, od koder se ponuja čudovit razgled na Kornatske otoke, Dugi otok in odprto morje, je velika kamnita zgradba, ki je združena z ogromnim železnim stolpom. Tega so graditelji kupili v Franciji in ga nekaj mesecev sestavljali. Svetilnik stoji od leta 1876. To je edini železni stolp na Jadranu. S postelje ene izmed spalnic se odpira razgled neposredno na stolp. Vsa okna v dveh apartmajih gledajo na morje in na Kornatske otoke. V sezoni je cena tedenskega najema okoli tisoč evrov. Svetilnik obdajata 400 kvadratnih metrov veliko dvorišče in stoletni borov gozd. Že pot do tja iz Sukošana je nekaj posebnega, saj uro in pol dolga vožnja drži čez ozke kanale in Kornate.

Skrivnostni Bill Gates

Svetilnik Struga leži na rtu Struga ob vstopu v zaliv Skrivena Luka na sredini južne strani otoka Lastovo. Zgrajen je bil leta 1839. Redko poseljen arhipelag Lastovo sestavlja 46 otokov, otočkov in čeri. Tam je magična številka 46: tolikšna je površina največjega otoka Lastovo, toliko je cerkev, hribov in njiv z oljkami, vinsko trto in sadjem. Otok Lastovo je od Splita in Dubrovnika oddaljen 55 navtičnih milj.

Do Lastova pelje trajekt ali katamaran iz Splita. Vožnja je dolga, traja najmanj štiri ure. Svetilnik Struga stoji na robu strme pečine na višini 70 metrov. Letovišče je zelo privlačno ne samo zaradi razgleda, marveč tudi zaradi enostavnega dostopa do morja skozi borov gozd s severne strani svetilnika. Kopate se lahko na čudovitih  divjih kamnitih plažah v skritih zalivih. Morje je tam bolj plitko in primerno tudi za kopanje otrok. Na svetilniku živi že tretja generacija svetilničarske družine Kvinta, ki zdaj skrbi za goste. V štirih apartmajih lahko počitnikuje 15 oseb – to je največ od  vseh svetilnikov. Enotedensko bivanje avgusta za štiri ali pet oseb stane okoli 900 evrov.

O svetilniku kroži več zanimivih zgodb: tam so konec devetnajstega stoletja ujeli morskega raka, hlapa, ki je tehtal skoraj osemnajst kilogramov. Ribiči so ga odpeljali na Dunaj k cesarju Francu Jožefu I. Ta jim je v zahvalo poslal velik paket kave in sladkorja. V petdesetih letih dvajsetega stoletja so nabiralci koral pod istim klifom s posebno globinsko napravo iztrgali koralo velikanko, težko kar 45 kilogramov. Svetilnik je leta 2009 obiskal tudi milijarder Bill Gates. Ta je s svojo ogromno jahto krožil ob obali in povsod se je gnetlo ljudi okoli njega. Razen na Lastovu. Tam je mirno z ženo obedoval na svetilniku Struga, ne da bi ga kdo prepoznal. Svetilničar ni vedel, za koga peče ribe.

Dan prej so prišli neki ljudje in ga prosili, naj pripravi kosilo za dva. Par je vstal in odšel, ne da bi plačal račun. Gates očitno ne nosi s sabo denarja. Svetilničarja ni skrbelo, saj je pričakoval, da bodo račun poravnali isti ljudje, ki so naročili kosilo dan prej. To se je tudi zgodilo. V kraju se je potem govorilo, da so se za borovci na poti k svetilniku skrivali neki mrki ljudje v črnem. To so bili očitno milijarderjevi varnostniki. Stare ženice so se najbolj čudile, zakaj bi kdo na njihovem otoku potreboval varstvo.

Med dvema svetilnikoma

Za svetilnikom na Strugi je drugi z največ prostora za goste svetilnik Pločica, ki sprejme 14 oseb. Zgrajen je bil leta 1887, stoji pa na istoimenskem otoku med Korčulo in Hvarom. Velja za enega najlepših krajev na Jadranskem morju. Je kot nalašč za robinzonski turizem. Na njem ne živi svetilničar, zato se lahko gostje v samoti predajajo kopanju in potapljanju. V enem apartmaju je prostor za osem, v drugem za šest ljudi. Avgusta stane najem okoli 1200 evrov za teden dni. Tisti, ki bivajo v sobi na severovzhodnem vogalu na prvem nadstropju, lahko ponoči vidijo preplet svetlobe iz svetilnika Sućuraj na Hvaru in svetilnika Lovišće na Pelješcu. Hlad najdejo v kamnitem dvorišču med grmi rožnate tamariske in stoletnimi figovci. Do Pločice goste zapelje čoln iz Prigradice, pred tem se je treba najprej vkrcati na trajekt od Splita do Vele Luke.

Legenda sredi morja

Svetilnik Palagruža od leta 1875 stoji na istoimenskem otoku sredi Jadranskega morja, med italijansko in hrvaško obalo, 68 navtičnih milj (126 km) južno od Splita in 26 (48 km) južno od otoka Lastovo. To je od kopnega najbolj oddaljeni svetilnik.

Otok Velika Palagruža je del palagruškega otočja, ki je bilo nekoč območje Jugoslovanske ljudske armade in je za javnost odprto od hrvaške osamosvojitve; dolg je 1400, širok 300 in visok 90 metrov. Obdaja ga sredozemsko rastlinje. Svetilnik stoji sredi otoka na višini 90 metrov, zato najem ne priporočajo starejšim osebam oziroma tistim, ki jim ni do vzpenjanja. Ali pa do vročega, sončnega vremena. To je raj za ribiče, saj je tam najbolj bogato ribolovno območje na Jadranu. Na južni obali je ena najlepših jadranskih plaž, prodnata, plitva, primerna tudi za otroke.

V svetilniku sta dva štiriposteljna apartmaja. Na otoku je arheološko najdbišče, ki je pokazalo, da je bil prav to otok grškega junaka v trojanski vojni Diomeda, kralja Argosa. Po legendi naj bi bil tu tudi pokopan. V cerkvenih zapisih je navedeno, da je 9. marca 1177 na Palagruži bival papež Aleksander III. Potoval je s svojo floto galej. Lepota palagruškega arhipelaga ga je navdušila in privoščil si je večerjo na Mali Palagruži. Tisti prostor se od takrat imenuje Papeževa njiva.

Svetilnik je dostopen z otoka Korčula. Povratni transfer z velikim gliserjem s kabino stane 700 evrov na apartma in ga je treba  plačati posebej, vožnja pa traja dobri dve uri. Do Vele Luke na Korčuli vozi trajekt iz Splita. Očitno je svetilnik zaželen, saj je dobro zaseden. V glavni sezoni stane bivanje za štiri osebe okoli 700 evrov na teden.

Svetilnik ljubezni

Blizu nas je svetilnik Savudrija. Njegov signal se vidi 32 kilometrov daleč. Svetilnik je primeren za goste, ki jih mika tako bivanje, hkrati pa imajo radi bližino hotelskega naselja, trgovin, tržnice, lokalov. Morje s kamnito plažo je oddaljeno 30 metrov, vmes je gosto sredozemsko rastlinje. Svetilnik, najstarejši na Jadranu, imenujejo tudi svetilnik ljubezni. Leta 1818 naj bi ga zgradil avstrijski grof Metternich, da bi se tam skrivaj dobival s savudrijsko lepotico, v katero se je zaljubil na enem od plesov na Dunaju.

Na žalost nista nikoli zaživela tam. Hrvatica naj bi zaradi pljučnice umrla prav na tisti dan, ko je bil svetilnik zgrajen, grof pa se nikoli več ni vrnil tja. Nekateri pravijo, da se v svetilniku včasih še vedno slišijo njeni koraki. Da je legenda še vedno živa, pričajo poletne predstave v Savudriji z naslovom Svetilnik ljubezni. V svetilniku živi svetilničar z družino. Na voljo so štirje apartmaji, veliki od 30 do 75 kvadratnih metrov. Štiri osebe bodo za teden dni plačale okoli tisoč evrov.

VEČ V NOVI ŠTEVILKI POLETNEGA REPORTER MAGAZINA, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV

Foto: Arhiv Reporterja