favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Astronavta na ISS na zgodovinskem 200. vesoljskem sprehodu

Deli na:
Astronavta na ISS na zgodovinskem 200. vesoljskem sprehodu

Peggy Whitson - Foto: Reuters

Ameriška astronavta Jack Fischer in Peggy Whitson sta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) včeraj izvedla jubilejni 200. vesoljski sprehod.

Sprehod sta začela z zamudo, potem ko je Nasa odkrila puščanje vode na spoju naprave za oskrbovanje enega od vesoljskih skafandrov z energijo in kisikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Problem se je pojavil na eni od tako imenovanih naprav za servisiranje in hlajenje oz. SCU, ki oskrbujejo vesoljske skafandre z energijo in kisikom. Napako so odkrili, ko so to napravo pritrdili na vesoljsko obleko ameriškega astronavta Jacka Fischerja.

Napako so še pravočasno odkrili, preden sta se veteranka Peggy Whisonova in Fischer podala v vesoljski vakuum, je pojasnil Rob Navias iz Nase. Voda pa je puščala samo na tej enoti oz. na spoju med enoto in skafandrom, medtem ko obleka normalno tesni, je pojasnil Navias.


Z okoli dvourno zamudo sta nato astronavta začela vesoljski sprehod, ki naj bi trajal šest in pol ur. Astronavta namreč lahko v skladu s pravili Nase izvedeta vesoljski sprehod tudi samo z eno napravo SCU, ki si jo izmenjujeta, še poroča AFP.

Sprehod je bil zaradi te okoliščine nato nekaj krajši - 4 ure in 13 minut, je dejal Navias. Opravila pa sta načrtovano delo.

Whitsonova in Fischer sta na zunanji strani ISS zamenjala napravo, ki usmerja podatke in ukaze za eksperimente znotraj postaje. Naprava na Zemlji tehta okoli 90 kilogramov. Ker je bilo z dosedanjo napravo nekaj težav, so se jo odločili zamenjati, je še povedal Navias.

Zamenjava te naprave je bila za astronavta jubilejni 200. izhod astronavtov iz ISS. Prvega so izvedli 7. decembra 1997, še navaja AFP.